Μέχρι τα 58 στο στράτευμα όσα στελέχη το επιθυμούν

Μέχρι τα 58 στο στράτευμα όσα στελέχη το επιθυμούν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική τροποποίηση στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα ιεραρχίας και εξελίξεις για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων εισηγείται το ΓΕΕΘΑ, που προτείνει κατάργηση της άμεσης και υποχρεωτικής αποστρατείας των υψηλόβαθμων στελεχών (πλην των αρχηγών, αντιστρατήγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων) που δεν προάγονται στις κρίσεις. Τα στελέχη αυτά θα μπορούν να παραμένουν στο στράτευμα, εφόσον το επιθυμούν, ώς τα 58 τους χρόνια ή 40 χρόνια υπηρεσίας.

Η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ γίνεται προς τα τρία επιτελεία στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, ώστε να διαμορφώσουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και τις τυχόν ενστάσεις τους. Ο σκοπός είναι η κατάθεση της πρότασης προς την πολιτική ηγεσία τον Οκτώβριο, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση του νόμου 3883/2010 που διέπει το καθεστώς ιεραρχίας και εξέλιξης των αξιωματικών των Ε.Δ. μέσα στο φθινόπωρο. Η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει επί λέξει ότι «καταργείται η άμεση και υποχρεωτική αποστρατεία των στελεχών (πλην Αρχηγών και Αντιστρατήγων και αντιστοίχων) και αντιμετωπίζεται μια χρόνια παθογένεια στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία οδηγούσε στην αποστρατεία ικανά και παραγωγικά στελέχη και μάλιστα αιφνίδια, προκαλώντας αναστάτωση όχι μόνο στην επαγγελματική τους κατάσταση, αλλά τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Πλέον ουδείς αποστρατεύεται, εφόσον δεν το επιθυμεί, πριν από το 58ο έτος της ηλικίας του. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται, αυταπόδεικτα πλέον, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του στρατιωτικού επαγγέλματος, ο οποίος ενέχει τον χαρακτήρα τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα την απροθυμία διακοπής του συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσεται μεταξύ των στελεχών και της υπηρεσίας, σε χρόνο που δεν έχει επιλεγεί από το ίδιο το στέλεχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή