Ιχνη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων πλησίον Αττικής Οδού

Ιχνη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων πλησίον Αττικής Οδού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 10 τόνοι επικίνδυνου πισσώδους αποβλήτου βρέθηκαν σε παράδρομο της Αττικής Οδού, κοντά στην έξοδο προς Κορωπί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ιδιαίτερα όξινο υπόλειμμα «από επεξεργασία βαρέων κλασμάτων» πετρελαίου, όπως είναι το ναυτιλιακό ντίζελ.

Ερευνα για την υπόθεση διεξάγουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την απόρριψη των αποβλήτων βρίσκεται κύκλωμα λαθρεμπορίας πετρελαίου, το οποίο μετατρέπει ναυτιλιακό καύσιμο σε πετρέλαιο θέρμανσης, πριν το διοχετεύσει στην αγορά.

Τα υγρά απόβλητα ήταν τοποθετημένα μέσα σε 10 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας άνω των 10 τόνων. Βρέθηκαν (το απόγευμα της Δευτέρας) σε παράδρομο της Αττικής Οδού, από οδηγό – υπάλληλο εταιρείας που επιτηρεί υπόγειο αγωγό μεταφοράς αεροπορικού καυσίμου από τις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στο σημείο μετέβη αρχικά κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Διαπιστώθηκε ότι οι δεξαμενές περιείχαν ιδιαίτερα επικίνδυνο πισσώδες απόβλητο, μέρος του οποίου είχε διαρρεύσει σε παρακείμενο αμπελώνα. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή, τρεις από τους περίπου δέκα τόνους αποβλήτων χύθηκαν στο έδαφος. Αξιωματούχος που μετείχε στην έρευνα δήλωσε στην «Κ» ότι οι δεξαμενές μεταφέρθηκαν βιαστικά στο σημείο με φορτηγό. Πρόσθεσε επιπλέον ότι γίνεται έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις του οχήματος που μετέφερε τις δεξαμενές έχουν καταγραφεί ή όχι από τις κάμερες που λειτουργούν κατά μήκος της Αττικής Οδού.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των υγρών αποβλήτων, καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ» δήλωσε ότι πρόκειται για κατάλοιπο από τη μετατροπή του ναυτιλιακού ντίζελ σε πετρέλαιο θέρμανσης. Ως εκ τούτου, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων παράνομη, κρυφή εγκατάσταση κυκλώματος λαθρεμπόρων εντός της οποίας γίνεται επεξεργασία ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου πριν αυτό διατεθεί στην αγορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις ειδικών, οι περίπου 10 τόνοι αποβλήτων «αντιστοιχούν» σε παραγωγή 100 τόνων πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για την υπόθεση ενημερώθηκε άμεσα η εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή