ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείζον κεφάλαιο το «περί Αναπαραγωγής»

Μείζον κεφάλαιο το «περί Αναπαραγωγής»

 Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μεταφέρει τη διδασκαλία του κεφαλαίου για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους από την Α΄ στη Β΄ Γυμνασίου, διότι οι μαθητές είναι ηλικιακά ωριμότεροι. Αυτό απαντά το υπουργείο ύστερα από την αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), διότι, όπως είπε, το σχετικό κεφάλαιο έχει αφαιρεθεί από τη διδακτέα ύλη της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου. Μάλιστα, η ΠΕΒ εγκάλεσε τον υπουργό Ανδρ. Λοβέρδο για ασυνέπεια δηλώσεων και πράξεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει εξαγγείλει την εφαρμογή «Kοινωνικού Σχολείου», ένα πρόγραμμα που έχει στόχο, μεταξύ άλλων, και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

«Η αφαίρεση του κεφαλαίου της “Αναπαραγωγής” του ανθρώπου από τη σχολική ύλη θα ήταν αδιανόητη λόγω ακριβώς και της σημασίας που έχει στη διαπαιδαγώγηση του αυριανού ενήλικα και πολίτη, και ιδιαιτέρως της θωράκισής του από τον κίνδυνο που αποτελεί για την υγεία του η άγνοια του συστήματος αναπαραγωγής και του τρόπου συμπεριφοράς του. Και φυσικά δεν υπήρξε καμιά τέτοια αφαίρεση», ανέφερε χθες το υπ. Παιδείας. Και συνεχίζει: «Η πραγματικότητα, λοιπόν, την οποία γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και φαίνεται να αγνοεί (;) η ΠΕΒ, είναι ότι στο Νέο Γυμνάσιο, στο οποίο προβλέπεται πλέον η διδασκαλία της Βιολογίας να διεξάγεται στην Α΄, στη Β΄ και στη Γ΄ Γυμνασίου (αντί της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου που ίσχυε παλαιότερα) το κεφάλαιο της Αναπαραγωγής μεταφέρεται από την Α΄ Τάξη στη Β΄ με έναρξη από το σχολικό έτος 2015-2016. Και τούτο γιατί οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β΄ Τάξη Γυμνασίου είχαν ήδη διδαχθεί πέρυσι το κεφάλαιο αυτό ως μαθητές της Α΄ Τάξης. Σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό οφείλεται το γεγονός ότι δεν διδάσκεται το παραπάνω κεφάλαιο στη Β΄ Τάξη φέτος».  Ετσι, από το επόμενο σχολικό έτος και εξής οι μαθητές της Β΄ Τάξης θα διδάσκονται το κεφάλαιο της Αναπαραγωγής, αφού δεν θα το διδάσκονται ως μαθητές της Α΄ Τάξης.

«Η μεταφορά του κεφαλαίου της Αναπαραγωγής από την Α΄ στη Β΄ Γυμνασίου, πρώτον έγινε με βάση αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής του νέου προγράμματος της Βιολογίας που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και δεύτερον απηχεί αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων που θεωρούν καλύτερο το σπουδαιότατο αυτό κεφάλαιο να διδάσκεται σε μαθητές που ηλικιακά είναι ωριμότεροι να το προσλάβουν», εξηγεί το υπουργείο. «Μια επιστημονική ένωση όφειλε, εάν πιστέψουμε ότι δεν γνώριζε, τουλάχιστον να ζητούσε να ενημερωθεί επίσημα από το υπουργείο ή από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με το θέμα αυτό, πριν εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση», συμπληρώνει.

Προσλήψεις

Την ίδια ώρα, το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 35 δασκάλων και 51 νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά στο πρόγραμμα των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Οι πίνακες με τα ονόματα των προσλαμ-βανομένων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου.