Οι Πολωνοί βάζουν στο πιάτο τους κρητικά προϊόντα

Οι Πολωνοί βάζουν στο πιάτο τους κρητικά προϊόντα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτοι περιέργεια διαβάζουν ένα διαφημιστικό φυλλάδιο στο οποίο «λάμπει» ο ήλιος, εικονίζεται ένα παραθαλάσσιο χωριό και παρουσιάζονται τρόφιμα που παράγει η κρητική γη. Ο λόγος, για χιλιάδες Πολωνούς καταναλωτές που για δύο χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την κουζίνα τους, αλλάζοντας ίσως και διατροφικές συνήθειες, με κρητικά προϊόντα. Στα ράφια της αλυσίδας ντελικατέσεν «Αlma», που διαθέτει 44 καταστήματα σε όλη τη χώρα, βρίσκονται ήδη 29 κωδικοί με ελαιόλαδο, αρωματικά φυτά, ελιές, πάστα ελιάς, σάλτσα ντομάτας και αλάτι. Σημειώνεται ότι η πολωνική αγορά αποτελούσε έως σήμερα «άγνωστη χώρα» για τα κρητικά προϊόντα.

«Το πρώτο βήμα προσέγγισης έγινε τον Ιούνιο του 2013 με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στην Πολωνία, η οποία διοργάνωσε επιχειρηματική αποστολή», λέει στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου. «Δεκατρείς Πολωνοί επιχειρηματίες μαζί με τέσσερις tour operators έκαναν απευθείας συναντήσεις με 140 επιχειρηματίες τροφίμων σε όλο το νησί και διερεύνησαν τα περιθώρια συνεργασίας». «Διαβατήριο» για το πολωνικό σούπερ μάρκετ αποτέλεσε αναμφισβήτητα το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας των προϊόντων, απαραίτητο εφόδιο για οποιοδήποτε αγαθό θέλει να κάνει «καριέρα» στο εξωτερικό.

Αυτές τις ημέρες δεύτερη αποστολή εκ Πολωνίας «οργώνει» την Κρήτη. «Πρόκειται για εκπροσώπους της περιφέρειας Λουμπούχι, που έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους», διευκρινίζει η κ. Βρέντζου, και «ενδιαφέρονται κατ’ εξοχήν για ελαιόλαδο, σταφύλι και σταφίδα». Οι Πολωνοί επισκέπτες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα προϊόντα και όχι μόνον. «Κοιτάζουν τον κόσμο που κολυμπάει και μονολογούν ότι στην Πολωνία η θερμοκρασία τώρα είναι μεταξύ μηδέν και ενός βαθμού…». Οπως ήταν αναμενόμενο, οι συνομιλίες των δύο πλευρών δεν περιορίζονται στα τρόφιμα, αλλά επεκτείνονται και στον τουρισμό. «Μια σύσφιγξη της συνεργασίας θα μπορούσε να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στο νησί, δεδομένου ότι οι Πολωνοί είναι συνηθισμένοι σε εντελώς διαφορετικό κλίμα», καταλήγει η κ. Βρέντζου.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου η Περιφέρεια Κρήτης με πλήθος προϊόντων θα συμμετάσχει σε μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Καντόνα της Κίνας. H αλλαγή του κλίματος στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες αποτυπώνεται και στατιστικά. Τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση των εξαγωγών κρητικών αγαθών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασε το 129%, στη Βραζιλία το 118,8%, στην Αυστραλία και την Ιαπωνία διπλασιάστηκε, 51,9% και 51,6%, αλλά και στην Κένυα και τη Ρωσία η αύξηση ήταν σημαντική, 36,6% και 36,1% αντίστοιχα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή