Οριο μετεγγραφών θα θέσουν τα ΑΕΙ

Οριο μετεγγραφών θα θέσουν τα ΑΕΙ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναχώματα στο επερχόμενο μεγάλο κύμα των μετεγγραφών στήνουν τα πανεπιστήμια. Ο αναβρασμός, που επικρατεί μεταξύ των πανεπιστημιακών δασκάλων στα ιδρύματα της Αττικής και Θεσσαλονίκης λόγω του αναμενόμενου υψηλού αριθμού των δικαιούχων μετεγγραφής, είναι έντονος. Ηδη, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για φυγή πρωτοετών από Τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ έως και 80% και για αύξηση σε Τμήματα κεντρικών ΑΕΙ έως και 150%. Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πρόεδροι τμημάτων πιέζουν τους κοσμήτορες των σχολών και τους πρυτάνεις, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, να θέσουν όριο για το πόσους φοιτητές μπορούν, επιπλέον των κανονικά εισαχθέντων, να δεχθούν από μετεγγραφή. Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ εξετάζουν εάν ο νόμος 4264, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν όριο πάνω από το οποίο να μη δεχθούν επιπλέον φοιτητές από μετεγγραφή «εφόσον δεν δύνανται να εκπαιδεύσουν περισσότερους φοιτητές με βάση το διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμό».

Εκτός κι αν το υπουργείο συναινέσει να αλλάξει τον νόμο και να θέσει εισοδηματικά κριτήρια στους δικαιούχους. Το πρόβλημα θα είναι οξύτατο στις σχολές με εργαστηριακά μαθήματα, τα οποία απαιτούν επιπλέον χώρους. Μάλιστα, τα πανεπιστήμια θεωρούν ότι το υπ. Παιδείας λέει τη μισή αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ αυξήθηκε φέτος σε σχέση με το 2013 έως και κατά 25% και άρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φυγή των φοιτητών τους λόγω μετεγγραφών. Λόγω της μείωσης των θέσεων στα ΤΕΙ, στα πανεπιστημιακά Τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών (που αποτελούν σχεδόν το 50% των Τμημάτων ΑΕΙ) ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε όχι μόνο στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και σε εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Χαροκόπειο).

Ειδικότερα, καθώς την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η προθεσμία των εγγραφών, οι πρωτοετείς αναμένουν τις υπουργικές αποφάσεις για τη διαδικασία των μετεγγραφών. Παρότι το υπ. Παιδείας θα έχει πλήρη στοιχεία μετά τη λήξη της προθεσμίας μετεγγραφών, από τώρα τα ΑΕΙ επιχειρούν να διαγνώσουν το μέγεθος του προβλήματος ώστε να λάβουν μέτρα. Με βάση την προκαταρκτική δήλωση που έκαναν όλοι οι πρωτοετείς κατά την εγγραφή τους, προκύπτει, ενδεικτικά, ότι στο Παν. Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Θράκης αίτηση μετεγγραφής θα κάνει από το 40% έως και το 80% των πρωτοετών κατά περίπτωση Τμήματος. Ουσιαστικά, ο ένας στους δύο πρωτοετείς θα ζητήσει μετεγγραφή. Αντίστροφα, θα γεμίσουν τα ΑΕΙ Αττικής και Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να είμαστε συνεπείς ως προς την ποιότητα σπουδών απέναντι στους νέους, που διαλέγουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορούμε υπ’ αυτές τις συνθήκες;» δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεόδωρος Φορτσάκης. «Οταν ανοίγουμε τις πύλες του ΑΠΘ στους νέους της χώρας, θέλουμε να το κάνουμε με όρους ποιότητας. Τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν ήδη υπερβεί, μετά τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας τον Μάιο, κατά πολύ τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε όσους θα πάρουν μετεγγραφή» πρόσθεσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι με τις μετεγγραφές θα διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στην πρόταση που υποβάλλουν τα ΑΕΙ κάθε Φεβρουάριο για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να εκπαιδεύσουν και τον τελικό αριθμό των πρωτοετών τους. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Χρίστος Χαλκιάς, το Τμήμα θεωρεί ότι μπορεί να εκπαιδεύσει με επάρκεια 40 εισακτέους και τόσους ζήτησε από το υπ. Παιδείας. Το υπουργείο όρισε 80 εισακτέους και με τις μετεγγραφές ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στους 180 – δηλαδή, αύξηση λόγω μετεγγραφών 125% και αθροιστική αύξηση, με βάση το αρχικό αίτημα του Τμήματος, μεγαλύτερη του 300%!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή