Νέες κλήσεις υπόπτων για τα ιπτάμενα ραντάρ

Νέες κλήσεις υπόπτων για τα ιπτάμενα ραντάρ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξιοποίηση της μαρτυρίας ενός πρώην βασικού στελέχους της Ericsson, που κατέθεσε στις αρχές του καλοκαιριού ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την έρευνα για τα ιπτάμενα ραντάρ, οδηγεί σε νέες κλήσεις υπόπτων και αιτήματα δικαστικής συνδρομής τόσο προς την Ελβετία όσο και προς το Μονακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις -που προκύπτουν τόσο από την κατάθεση του πρώην στελέχους της Ericsson όσο και από κινήσεις λογαριασμών- για σχέση των πληρωμών με απόστρατο, σε λογαριασμούς στην Ελβετία, μέσω υπεράκτιας εταιρείας στο Μονακό. Εξετάζεται ακόμα ο ρόλος δύο δικηγόρων, ενός Βρετανού στο πριγκιπάτο και ενός Ελβετού στη Ζυρίχη. Ο πρώην υπεύθυνος της Ericsson για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ, ύψους 400 εκατ. ευρώ -η παράδοσή τους ολοκληρώθηκε το 2009- φέρεται ότι έχει δώσει πληροφορίες για μεταβίβαση ποσού 13 εκατ. ευρώ μέσω αυτής της οδού. Η επιβεβαίωση αυτών των χρηματορροών έχει ζητηθεί με αίτημα δικαστικής συνδρομής από το Μονακό και την Ελβετία.

Ο Λις Ολοφ Νέντσελ είχε χαρακτηρίσει αυτές τις πληρωμές μέσω βρετανικής τράπεζας στο πριγκιπάτο «βρώμικη δουλειά» που αφορούσε Ελληνες αξιωματούχους, εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα. Κάποιοι από αυτούς -μεταξύ των οποίων μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και στελέχη του υπουργείου- αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι.

Αλλά και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανοίξει από το 2013 έρευνα κατά της σουηδικής εταιρείας με αφορμή καταγγελία ενός άλλου εργαζομένου για «μαύρες πληρωμές» στη Ρουμανία. Το στέλεχος αυτό της εταιρείας έχει κατηγορηθεί από τον πρώην εργοδότη του για υπεξαίρεση ενός σημαντικού ποσού των σουηδικών «μαύρων ταμείων».

Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, από την πλευρά τους, έπειτα από έρευνα στο σπίτι απόστρατου αξιωματικού που συνεργαζόταν με τη σουηδική εταιρεία, βρήκαν στοιχεία με τα οποία εμπλέκεται στην ιστορία και η διάδοχος εταιρεία της Ericsson, Saab, που εξαγόρασε τον συγκεκριμένο κλάδο. Oι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν την υποψία ότι το ανώτερο στέλεχος της Saab, Λέναρτ Γ., είχε εμπλακεί με Ελληνα απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας και αντιπρόσωπο των εταιρειών Ericsson και της διαδόχου της Saab, σε δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια αερομεταφερόμενων συστημάτων αεροπορικής επιτήρησης Erieye – ΑΣΕΠΕ από το 1999 ώς το 2009.

Ο Λέναρτ Γ. υπήρξε πρόεδρος της Saab MicrowaveSystems AB, που κληρονόμησε την υπ’ αριθμόν 022Α/99 σύμβαση μεταξύ της Ericsson και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο Γ. είναι συγκατηγορούμενος με τον Ελληνα απόστρατο για ενεργητική δωροδοκία. Τα ιπτάμενα ραντάρ ήταν τα πρώτα που κατάφερε να πουλήσει η σουηδική εταιρεία σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Από αυτήν την άποψη η σύμβαση με την Ελλάδα είχε τεράστια σημασία. Τα ραντάρ είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα Thales.

Η εισαγγελική έρευνα προεκλήθη μετά την ομολογία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, ότι είχε λάβει από τον απόστρατο σε τράπεζα της Γενεύης το ποσό των 250.000 ευρώ κατά την περίοδο της σύναψης της σύμβασης, αλλά και λίγο ύστερα από αυτήν. Ο απόστρατος κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της ανακρίτριας, ότι το 2002 του τηλεφώνησε κάποιος Σουηδός που δεν θυμόταν το όνομά του, αλλά πιθανόν ήταν ο Λέναρτ Γ., και του έδωσε την οδηγία να καταβάλει 150.000 ευρώ στον λογαριασμό του Κάντα.

O απόστρατος αρχικά εξετάσθηκε πριν από την κατάθεση του πρώην στελέχους της Ericsson Νέντσελ και στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία από την έρευνα στη Σουηδία, θεωρήθηκε ότι απέκρυψε στοιχεία που αφορούσαν τον ίδιο και τα ποσά που είχε λάβει σε μία τουλάχιστον εταιρεία σε ελβετικό λογαριασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή