Σχεδιαγράμματα και σημειώσεις στο γκαράζ-γιάφκα

Σχεδιαγράμματα και σημειώσεις στο γκαράζ-γιάφκα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Χειρόγραφες σημειώσεις με πληροφορίες και σχεδιαγράμματα για στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατοχή νεαρού άνδρα (ηλικίας 25-30 ετών) που συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης έξω από κλειστό πάρκινγκ στην οδό Δενισλίου 2 στον Βύρωνα.

Οπως ανακοίνωσαν από κοινού χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης, στις χειρόγραφες σημειώσεις του συλληφθέντος υπήρχαν αναλυτικές αναφορές σε χώρους κατοικίας, εργασίας και γενικότερες πληροφορίες για τον εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρο Φέσσα, τη σύζυγό του κ. Μαρία Τσελέντη, καθώς επίσης και τηλέφωνα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόεδρος της οποίας είναι ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κικίλιας, στο ίδιο μπλοκ χειρόγραφων σημειώσεων υπήρχαν αναφορές για τη Νέα Δημοκρατία και τις εταιρείες Capital, Siemens, Info Quest, με συγκεκριμένη αναφορά στις ημερομηνίες 3 Οκτωβρίου για πρόβα τζενεράλε και 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι η επέτειος ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και είναι προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση. «Οπως αντιλαμβάνεστε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα “χτυπήματα” με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Περισσότερες λεπτομέρειες αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δ. Τσακνάκης. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι στην κατοχή του ατόμου που συνελήφθη βρέθηκαν ακόμα σχεδιαγράμματα του λιμανιού του Πειραιά καθώς και αποκόμματα εφημερίδων που προσδιόριζαν ως πιθανό στόχο τρομοκρατικού χτυπήματος γραφεία εφοπλιστικών επιχειρήσεων. «Υπάρχουν σημειώσεις που μιλάνε για 01/10, 02/10 του 2014, κατοπτεύσεις σε σημεία, τα ανωτέρω σημεία δηλαδή, γραφεία εφοπλιστών, εταιρειών του κ. Μαρινάκη, των κεντρικών γραφείων Capital, της εταιρείας Info Quest. Αλλά το πλέον σημαντικό στις σημειώσεις ήταν οι αναφορές στις 03/10 πρόβα τζενεράλε και 04/10 τάπερ, ποδήλατα, λουκάνικα – εννοώντας δηλαδή εκρηκτική ύλη, που σήμαινε ότι θα είχαμε ένα χτύπημα στις 4 του μηνός», δήλωσε ο κ. Τσακνάκης. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ακόμα χρονομετρημένο δρομολόγιο διάρκειας 16 λεπτών από την αρχή της λεωφόρου Αμφιθέας, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, έως το γκαράζ της οδού Δενισλίου. Επιπλέον, ο συλληφθείς φέρεται να κατείχε σημειώσεις για αγορά φιαλών υγραερίου και ασετόν, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργεί ισχυρή εκρηκτική ύλη.

Εξαρτήματα

Στο εσωτερικό του γκαράζ, που ήταν μισθωμένο από τον Ιούνιο του 2013, βρέθηκε μια σχάρα αυτοκινήτου και ορισμένα ακόμα μεταλλικά εξαρτήματα που όπως αποδείχθηκε ανήκουν στο Nissan Sunny που είχε κλαπεί στις 3 προς 4 Απριλίου του 2014 και χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής τη 10η Απριλίου. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια είχε αναλάβει με προκήρυξή της η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», αλλά και πιο πρόσφατα ο έγκλειστος Νίκος Μαζιώτης με επιστολή του στο Indymedia. Επιπλέον, χθες ανακοινώθηκε ότι το μισθωτήριο συμβόλαιο για το γκαράζ καταρτίστηκε από τον κρατούμενο στις φυλακές Διαβατών Νίκο Μαζιώτη, καθώς σε αυτό βρέθηκαν μεταξύ άλλων δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ιδιοκτήτης του γκαράζ φέρεται να είναι άτομο που διαμένει εκτός Αττικής. Για την υπογραφή του συμβολαίου ο Μαζιώτης είχε χρησιμοποιήσει στοιχεία ταυτότητας που υφάρπαξε από ανυποψίαστο άτομο, το οποίο, όπως προέκυψε, δεν έχει υποβάλει δήλωση απώλειας ή κλοπής της ταυτότητάς του. Επισήμως, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Αντιτρομοκρατική δεν είχε καταφέρει να ταυτοποιήσει τον συλληφθέντα, ο οποίος αρνούνταν να αποκαλύψει τα στοιχεία ταυτότητάς του, ενώ φέρεται να μιλούσε ιταλικά στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί χάρη, μεταξύ άλλων, στη βοήθεια φωτογραφικού υλικού που είχε στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. Από τη δακτυλοσκοπική εξέταση προέκυψε ότι πρόκειται για άτομο που δεν έχει στο παρελθόν απασχολήσει τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Σε βάρος του, πάντως, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα κακουργήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή