Η έκρηξη στην ΤτΕ, οι προκηρύξεις και οι εκτιμήσεις

Η έκρηξη στην ΤτΕ, οι προκηρύξεις και οι εκτιμήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την «πολιτική ευθύνη» για τη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος επί της οδού Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας, στις 10 Απριλίου 2014, ανέλαβε πρόσφατα ο Νίκος Μαζιώτης με δήλωσή του μέσα από τις φυλακές Διαβατών, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα. Αλλωστε την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια είχε ήδη αναλάβει με προκήρυξή του, στις 25 Απριλίου, ο «Επαναστατικός Αγώνας». Από την ισχυρή έκρηξη είχαν προκληθεί ζημιές στα γύρω κτίρια ενώ είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ.

Το κείμενο του Μαζιώτη σχετικά με την επίθεση στην ΤτΕ άρχιζε ως εξής: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη ως μέλος του “Επαναστατικού Αγώνα” για την επίθεση της οργάνωσης με 75 κιλά εκρηκτικά στις 10 Απριλίου του 2014 στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου στεγάζεται και το γραφείο του μόνιμου αντιπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα». Σε άλλο σημείο ο τρομοκράτης ανέφερε ότι το χτύπημα δεν είχε συμβολικό χαρακτήρα αλλά είχε στόχο να πλήξει τις υποδομές του «συστήματος» βάσει σχεδίου το οποίο -σύμφωνα με το κείμενο- είχε εκπονήσει η οργάνωση από το 2008. Μάλιστα, το αυτοκίνητο που επιχείρησε να κλέψει ο Λάμπρος Φούντας, όταν έγινε η συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε, θα χρησιμοπoιούνταν σε ανάλογη επίθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μαζιώτης στο κείμενό του. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «ο Λάμπρος Φούντας σκοτώθηκε σε προπαρασκευαστική ενέργεια της οργάνωσης, σε απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου που θα χρησίμευε σε επίθεση».

Ο ρόλος του Πετρακάκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις, τις οποίες εξετάζει προσεκτικά η ΕΛ.ΑΣ., πως παρών στη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ο καταζητούμενος για ένοπλες ληστείες 35χρονος Γιώργος Πετρακάκος. Συγκεκριμένα, ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας με την οποία διέφυγε ο βομβιστής, αφότου πάρκαρε έξω από την τράπεζα το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Ο Πετρακάκος φέρεται να είναι συνεργός του Νίκου Μαζιώτη στις ληστείες τραπεζών σε Μέθανα και Ακράτα. Δακτυλικό αποτύπωμα του Πετρακάκου είχε βρεθεί και στο κλεμμένο φουσκωτό το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει κατά τη διαφυγή τους οι δράστες της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Δίστομο. Ο Πετρακάκος -όπως και άλλα πρόσωπα τα οποία ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.- φέρεται να ανήκει στην ομάδα Μαζιώτη που έχει διασυνδέσεις με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι ο Μαζιώτης πιθανόν να ετοίμαζε βομβιστικό χτύπημα ανάλογο ή και μεγαλύτερο εκείνου της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο που συνελήφθη στο Μοναστηράκι. Μάλιστα, λίγο πριν από τη σύλληψή του έπειτα από την κινηματογραφική καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο Μαζιώτης είχε αγοράσει συστοιχία μπαταριών από κατάστημα με είδη camping στην οδό Αθηνάς. Εκτιμάται ότι παρόμοιες μπαταρίες είχαν χρησιμοποιηθεί και για την ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από την ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή