Γιατροί μαχητές του καρκίνου του μαστού

Γιατροί μαχητές του καρκίνου του μαστού

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εντελώς τυχαία προέκυψε πρόσφατα η «γνωριμία» με την «αθόρυβη» -πλην όμως ευεργετική για πολλούς συνανθρώπους μας- δράση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΜΕΙΣ. Στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης, ακούγεται κυρία να αναφωνεί με ενθουσιασμό στους συνομιλητές της: «Στην ΕΜΕΙΣ γίνεται φοβερό έργο: χειρουργούν δωρεάν άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Είναι ένας γιατρός… τι να σου πω; "Δεν υπάρχει"!».

Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Την επομένη, κλείνεται ραντεβού με τον γιατρό που… «δεν υπάρχει».

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, είναι χειρουργός μαστού (MD PhD) και ιδρυτής της ΕΜΕΙΣ. «Από το 1987 ασχολούμαι αποκλειστικά με τον καρκίνο του μαστού», αρχίζει να λέει ο ίδιος. Λόγια λίγα, μετρημένα. Πώς προέκυψε η συστηματική υποστήριξη άπορων ασθενών; «Μεγάλωσα, ακούγοντας από τους γονείς μου ότι όπου υπάρχει ανάγκη, πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες. Είμαστε μία ξεχωριστή κλινική, που στεγάζεται στο "ΡΕΑ". Βλέπουμε 5.000-6.000 γυναίκες κάθε χρόνο. Αποφασίσαμε να αναλαμβάνουμε και άπορες, χωρίς ασφάλεια, ημεδαπές ή αλλοδαπές, αδιάφορο – δεν είμαστε αστυνομία. Ετσι, δημιουργήθηκε η ΕΜΕΙΣ, με τακτικά μέλη σήμερα 67 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ο καθένας προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, ανεξάρτητα από το πού εργάζεται».

Με ποιο τρόπο υποστηρίζονται οι ασθενείς; «Τις χειρουργούμε δωρεάν, η ΕΜΕΙΣ καλύπτει εξετάσεις, θεραπεία, τα έξοδα του νοσοκομείου. Κατόπιν σχετικής συμφωνίας με το "ΡΕΑ", γίνεται μία έκπτωση 50-60% ως προς το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Επομένως, αν για μία ασφαλισμένη η δαπάνη ανέρχεται στα 800 ευρώ περίπου, η ΕΜΕΙΣ πληρώνει 400. Παράλληλα, τις βοηθάμε να βγάλουν βιβλιάριο απορίας. Αν σταθεί αδύνατον, τις αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου». Από το 2012 που ξεκινήσαμε, χειρουργήθηκαν δωρεάν 52 άπορες γυναίκες ενώ έγιναν προληπτικοί έλεγχοι σε περισσότερες από 2.000. Επιπλέον, γιατροί της ΕΜΕΙΣ συνεργάζονται τακτικά με τα Κοινωνικά Ιατρεία στο Ελληνικό. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μία ασθενής; Κάτω από 6.500 ευρώ ατομικό εισόδημα, κάτω από 13.500 ευρώ οικογενειακό. Απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα ότι δεν καλύπτεται. Φωτοτυπία από τα τρία τελευταία εκκαθαριστικά. «Οπως λένε οι γιατροί, μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού, την "παντρεύεσαι", εξαιτίας της συνεχούς επαφής μαζί σου και μετά – χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, επανέλεγχοι», θα πει η κ. Γαλάτεια Αγαπάκη, συνεργάτιδα της ΕΜΕΙΣ.

Εκτός της ιατρικής περίθαλψης, η υποστήριξη της εταιρείας επεκτείνεται -άτυπα και ανθρώπινακαι σε πιο πρακτικά θέματα: από τις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών μέχρι επαφές για τυχόν επαγγελματική αποκατάσταση. «Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η καθεμία από εμάς μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση, αρκεί να μείνει άνεργη για δύο χρόνια», επισημαίνει η κ. Αγαπάκη. Αυτήν ακριβώς τη σκέψη συμπυκνώνει άλλωστε το μότο της ΕΜΕΙΣ: «Η θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα».

Το έργο των εθελοντριών

Σημαντικό το έργο και των εθελοντριών. Πρώην ασθενείς οι περισσότερες, συμπαρίστανται στις πάσχουσες. Οπως η ψυχολόγος, κ. Κατερίνα Χοτζόγλου: «Ερχονται γυναίκες κατακερματισμένες, σου κρατούν το χέρι και σου λένε, αν δεν ήσασταν εσείς, εγώ θα είχα "φύγει". Ζούμε τη χαρά του "δοσίματος"», καταλήγει.

Με ποιο τρόπο συγκεντρώνονται τα χρήματα που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η δράση της ΕΜΕΙΣ; Σύμφωνα με τον δρα Ξεπαπαδάκη, «εκτός από τις ετήσιες συνδρομές των μελών μας -730 σήμερα- ή τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, τη χρηματοδοτώ και προσωπικά: από τα 80 ευρώ της επίσκεψης, κόβω μία απόδειξη 75 για μένα και άλλη μία 5, για την ΕΜΕΙΣ. Αν υποθέσουμε ότι βλέπω περίπου 5.000 γυναίκες κάθε χρόνο…». Μα, δεν υπάρχουν υποχρεώσεις; «Τον περασμένο μήνα ξόφλησα το σπίτι μου. Το παιδί μου έχει ό,τι χρειάζεται. Οσο για εμάς… μετά τα 70, δεν χρειάζεσαι πολλά για να ζήσεις. Διαφορετικά, είναι ματαιοδοξία. Μαζί μας θα τα πάρουμε;». Τι αξιολογεί ως πιο σημαντικό; «Να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι γύρω μου. Ερχεται η άλλη με καρκίνο και είναι "στα Τάρταρα". Οταν φεύγει, είναι χαμογελαστή. Πώς; Το παίρνω στην πλάτη μου. Θέλω να καταλάβει πως, αν και υπάρχει πρόβλημα, η ζωή συνεχίζεται. Υπάρχει τρόπος να θεραπευθεί – σε ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον». Τι τον «ρίχνει» ψυχολογικά; «Στεναχωριέμαι ιδιαίτερα όταν η αρρώστια χτυπάει νέες κοπέλες. Οι αντιδράσεις μου; Εκνευρισμός, απότομη συμπεριφορά… Μετά, συνέρχομαι. Προσπαθώ να τις στηρίξω, δεν θέλω να είμαι "αποστειρωμένος". Αντίθετα, θέλω να ξέρουν πως εδώ τις περιμένει μία αγκαλιά».

Από το 2012 έγιναν 52 χειρουργεία και 2.300 προληπτικοί έλεγχοι

Η Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία, Ιαση – Στήριξη (ΕΜΕΙΣ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που -εκτός από την πρόληψη- αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν σε οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες κ.ά.). Προσφέρεται διαγνωστική, ιατρική, χειρουργική, νοσηλευτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Από το 2012 ώς σήμερα, έχουν χειρουργηθεί 52 άπορες γυναίκες, έχουν οργανωθεί και διεξαχθεί 2.300 δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά εκατοντάδες πολίτες σε Αστυπάλαια, Λειψούς, Μάνη, Κεφαλονιά, Αθήνα. Επιπλέον, διοργανώνεται σε ετήσια βάση το διεθνώς αναγνωρισμένο IBUS (International Breast Ultra Sound School) με παγκόσμιου κύρους εισηγητές, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί 27 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες, ιατρούς και νοσηλευτές, για την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Με δεδομένο ότι ο καρκίνος του μαστού σημειώνει ραγδαία αύξηση στις δυτικές κοινωνίες, αποτελώντας τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο –είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής της– το έργο της ΕΜΕΙΣ, καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι τρόποι που μπορεί κανείς να υποστηρίξει τη δράση της ΕΜΕΙΣ είναι ως μέλος, ως χορηγός, ως υποστηρικτής/εθελοντής, ως εταιρεία που θέλει να συμβάλει στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης ή προσφέροντας στη μνήμη κάποιου αγαπημένου προσώπου. (Πάγια εγγραφή μέλους: 20 ευρώ, ετήσια συνδρομή πάρεδρου μέλους: 10 ευρώ, ετήσια συνδρομή τακτικού μέλους: 20 ευρώ).

ΕΜΕΙΣ, Κηφισίας 102, Αμπελόκηποι. 800 11 35 735. www.emeis.com.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή