Η Πεύκη, η Μ. Βόδα το γκαράζ του Βύρωνα

Η Πεύκη, η Μ. Βόδα το γκαράζ του Βύρωνα

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη τη 16η Ιουλίου σηματοδότησε την έναρξη των αστυνομικών ερευνών που τρεις περίπου μήνες αργότερα οδήγησαν στην αποκάλυψη του σχεδίου βομβιστικών επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα» εναντίον επιχειρηματικών, κυρίως, στόχων στον Πειραιά. Τη 18η Ιουλίου, δύο εικοσιτετράωρα μετά την επεισοδιακή σύλληψη του 42χρονου στο Μοναστηράκι, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν το κρησφύγετο του Μαζιώτη και της καταζητούμενης συντρόφου του Πόλας Ρούπα, στην οδό Υψηλάντου στην Πεύκη. Από τις έρευνες στο διαμέρισμα δεν προέκυψαν ευρήματα, παρά μόνο η θήκη ενός πιστολιού και εξαρτήματα φορητού υπολογιστή που η Ρούπα φέρεται να πήρε μαζί της πριν εγκαταλείψει το σπίτι.

Δέκα ημέρες αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έρευνα σε διαμέρισμα επί της οδού Μιχαήλ Βόδα στα Πατήσια, το οποίο φέρεται να είχε μισθώσει (το καλοκαίρι του 2013) συνεργός του Μαζιώτη σε ένοπλες ληστείες τραπεζών. Οπως και το γκαράζ – κρησφύγετο του Βύρωνα, το διαμέρισμα τέθηκε υπό παρακολούθηση (για διάστημα 10 περίπου ημερών) πριν τελικά οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ερευνήσουν το εσωτερικό του. Πριν το εγκαταλείψουν, τον Οκτώβριο του 2013, οι ένοικοι έβαψαν το εσωτερικό για να εξαφανίσουν δακτυλικά ή γενετικά τους αποτυπώματα.

Ενα μήνα μετά την έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Μιχ. Βόδα, η Αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο (τη 10η Σεπτεμβρίου) αυτή τη φορά σε εξοχική κατοικία στην οδό Ρούμελης 15, στη Νέα Μάκρη. Το σπίτι χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ποινικοί και αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν μαζί με τον 42χρονο Μαζιώτη σε ένοπλες επιθέσεις και ληστείες. Στο εσωτερικό της μονοκατοικίας, που σημειωτέον βρισκόταν υπό παρακολούθηση αρκετό καιρό πριν από την τελευταία «εμφάνιση» της ομάδας ληστών, τέλη Αυγούστου στο Δίστομο, βρέθηκαν αποτυπώματα των καταζητούμενων Γ. Πετρακάκου, Σπ. Χριστοδούλου, Σπ. Δραβίλα.

Εκείνη την περίοδο, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. πολύπειρος σε θέματα αντιτρομοκρατίας εμφανιζόταν σίγουρος σε δηλώσεις του στην «Κ» ότι ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του (που συγκροτούν τη δεύτερη γενιά του «Επαναστατικού Αγώνα») θα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα ισόγειους χώρους στάθμευσης, όπως ακριβώς είχε πράξει και στο παρελθόν η πρώτη γενιά μελών της οργάνωσης. Ενδεικτικά, στις 19 Απριλίου 2010, 9 ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις για συμμετοχή στον «Ε.Α.» Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ είχαν εντοπίσει γιάφκα με εκρηκτικά σε ισόγειο γκαράζ επί της οδού Αντωνιάδου 54 στον Καρέα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποκάλυψαν ότι ο Μαζιώτης πράγματι παρέμεινε πιστός στην ίδια πρακτική και περίπου στην ίδια περιοχή…

Το γκαράζ – κρησφύγετο

Νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο άγνωστος μέχρι τότε στην Αστυνομία Αντώνης Σταμπούλος, 31 ετών, στάθμευσε τη μηχανή του στην πλατεία Υμηττού και περπάτησε μέχρι το γκαράζ – κρησφύγετο της οδού Δενισλίου στον Βύρωνα. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., αποστολή του ήταν να απομακρύνει από το εσωτερικό μια σχάρα αυτοκινήτου, «ικανή» να συνδέσει το ισόγειο parking με τον «Επαναστατικό Αγώνα». Κι αυτό διότι ανήκε στο κλεμμένο Nissan Sunny που εξερράγη (φορτωμένο με 75 κιλά εκρηκτικών) έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος τη 10η Απριλίου 2014. «Η τελευταία φορά που πληρώθηκε το ενοίκιο ήταν αρχές Αυγούστου. Μπροστά στον κίνδυνο να κινήσουν υποψίες αποφάσισαν να αδειάσουν τον χώρο από τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία. Δεν γνώριζαν ωστόσο ότι βρισκόμαστε ήδη μέσα», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός από τον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Το γκαράζ είχε μισθώσει τον Ιούνιο του 2013 ο ίδιος ο Νίκος Μαζιώτης χρησιμοποιώντας στοιχεία ταυτότητας που αντιστοιχούν σε ιδιοκτήτη καταστήματος στην Κρήτη. Στο μισθωτήριο συμβόλαιο που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του γκαράζ παρέδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις υποψίες που του κίνησε η διακοπή καταβολής των ενοικίων, βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Μαζιώτη, ενώ αναγνωρίστηκε (από γραφολογική εξέταση) και ο γραφικός του χαρακτήρας.

Την 24η Σεπτεμβρίου αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποίησαν έρευνα στο εσωτερικό του ισογείου γκαράζ. Διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για έναν άδειο μακρόστενο χώρο στον ένα τοίχο του οποίου υπήρχε ακουμπισμένη η μεταλλική σχάρα του κλεμμένου Nissan. Στο δάπεδο υπήρχαν ίχνη από λάδια αυτοκινήτου (πιθανολογείται ότι στον χώρο είχε μείνει κρυμμένο όχημα που χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη ενέργεια), ενώ από το ταβάνι κρεμόταν μια τροχαλία. Αστυνομικός που μετείχε στις έρευνες δήλωσε ότι «η Αντιτρομοκρατική είχε φυσική παρουσία στη γειτονιά για όσο διάστημα διήρκεσε η παρακολούθηση, δηλαδή από την 24η Σεπτεμβρίου και έως τη σύλληψη του 31χρονου, την Τετάρτη.

Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Σταμπούλος φέρεται να ακολούθησε πιστά αρκετούς από τους κανόνες συνωμοτικότητας (δεν φωτογραφήθηκε, δεν αποκάλυψε τα στοιχεία ταυτότητάς του), ωστόσο φέρεται να υπέπεσε σε ένα σημαντικό λάθος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε σακίδιο πλάτης είχε ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν πιθανούς στόχους επίθεσης, κυρίως επιχειρηματικού και εφοπλιστικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών ήταν ο εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, ενώ ένα από τα σχεδιαγράμματα «δείχνει» επίθεση, πιθανόν, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, την 4η Οκτωβρίου υπήρχε σχέδιο επίθεσης εναντίον ισχυρού οικονομικού στόχου, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Αντώνης Σταμπούλος (επρόκειτο να απολογηθεί σήμερα στον ανακριτή) περιγράφεται ως άτομο «άγνωστο» στις διωκτικές αρχές. Η πατρική του κατοικία ήταν στο Μαρούσι, διατηρεί συγγενικούς δεσμούς με την Ιταλία, ενώ το όνομά του αναφέρεται σε κατάλογο δόκιμων πυροσβεστών που το 2012 πληρούσαν τις προϋποθέσεις πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ο Σταμπούλος ανάρτησε στην ιστοσελίδα Athens Indymedia επιστολή στην οποία δηλώνει αναρχικός και περιγράφει τις συνθήκες σύλληψης και κράτησής του στη ΓΑΔΑ. Και χθες το μεσημέρι γίνονταν έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στα Κάτω Πατήσια και την Κυψέλη για ανεύρευση οπλισμού της «ομάδας Μαζιώτη».

Ανοιχτά μέτωπα στη Δικαιοσύνη

Πέραν των εν εξελίξει ερευνών στο μέτωπο της τρομοκρατίας, συνεχίζονται δικαστικές έρευνες για δράση οργανώσεων αλλά και δίκες. Ο αρμόδιος ανακριτής, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, κ. Ευτύχιος Νικόπουλος, χειρίζεται μεγάλες δικογραφίες για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» και των «Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ειδικός ανακριτής διενεργεί έρευνα για τη δράση, κυρίως, της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την επεισοδιακή σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη το περασμένο καλοκαίρι στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ανοικτή παραμένει η δικαστική έρευνα για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ για τη δράση τρομοκρατικών ομάδων σε εξέλιξη βρίσκονται και δίκες που διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μία δίκη με κατηγορουμένους για δράση των «Πυρήνων» διεξάγεται, ενώ μία άλλη, πάλι για τους «Πυρήνες», έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και αναμένεται η δίκη στο Εφετείο. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τους εμπλεκομένους στη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μαζιώτης και η καταζητούμενη σύντροφός του Παν. Ρούπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή