Κατηγορούνται για απάτη σε βάρος 360.000 ατόμων

Κατηγορούνται για απάτη σε βάρος 360.000 ατόμων

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της 16ης Μαΐου, στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έφτασε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία της πόλης Κρέφελντ στη Γερμανία. Ο 44χρονος Ελληνας που βρισκόταν στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών ήταν σύμφωνα με το δισέλιδο ύποπτος -μαζί με συνεργούς του- για απάτη ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος 360.000 ατόμων που είχαν πάρει μέρος σε τυχερά παιχνίδια ιδιοκτησίας τους.

Την επόμενη κιόλας ημέρα, ένα περιπολικό έφτασε στο διαμέρισμα του άνδρα -ο οποίος θα αναφέρεται ως Ζ.Δ.- στο κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο ίδιος γνώριζε πως το ένταλμα και η προφυλάκισή του ήταν προφανώς θέμα χρόνου, καθώς ο συνέταιρός του στις γερμανικές εταιρείες -Ελληνας και αυτός, με τα αρχικά Μ.Γ.- βρίσκεται ήδη από τα τέλη Μαρτίου κρατούμενος σε φυλακή του Ντίσελντορφ.

Οι δύο Ελληνες

Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί προ δεκαετίας μέσω κοινών γνωστών. Είχαν παρόμοιες ιστορίες και «έδεσαν» γρήγορα. Και οι δύο είχαν γεννηθεί στη Γερμανία από Ελληνες γονείς και οι δύο με καταγωγή από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

Ο Ζ.Δ. είχε επιστρέψει στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία, σπούδασε Ψυχολογία στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ίδρυσε ένα call center στην Αθήνα. Ο Μ.Γ. μεγάλωσε στην πόλη Κρέφελντ, παρακολούθησε εκεί μαθήματα σε μια τεχνική σχολή και είχε και αυτός call center στο Ντίσελντορφ.

Προς τα τέλη του 2008, ο Ζ.Δ. άρχισε να πηγαίνει ολοένα και συχνότερα στη Γερμανία, καθώς η οικονομική κρίση έδειχνε τα πρώτα της σημάδια. Οπως μάλιστα κατέθεσε στα τέλη Μαΐου στο Συμβούλιο Εφετών -το οποίο τον άφησε τελικά ελεύθερο και στη συνέχεια απέρριψε την αίτηση έκδοσής του στην Γερμανία- «ήθελα να έχω τη δυνατότητα να δουλέψω εκεί επειδή στην Ελλάδα τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά».

Στις αρχές του 2009 οι δύο Ελληνες φαίνεται πως αποφάσισαν να συνεργαστούν. Μαζί με τον τρίτο βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, ένα δικηγόρο αυστριακής καταγωγής, ο οποίος φυγοδικεί, προχώρησαν στην ίδρυση μιας σειράς εταιρειών που μπορεί να φαίνονταν πως παρείχαν τηλεφωνικές υπηρεσίες για τυχερά παιχνίδια, αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία, ήταν ένα πολύπλοκο εταιρικό κατασκεύασμα με στόχο οι πελάτες των παιχνιδιών να μην μπορούν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για την απάτη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι υπάλληλοι των τηλεφωνικών κέντρων τηλεφωνούσαν σε πιθανούς πελάτες και κατά κανόνα τους παραπλανούσαν: οι συμμετέχοντες θεωρούσαν καταρχήν πως με την εγγραφή τους είχαν πρόσβαση σε 200 διαφορετικά παιχνίδια -κάτι το οποίο δεν ίσχυε- ή ότι εάν ήταν ανάμεσα στους τυχερούς θα κέρδιζαν πλούσια δώρα: ταξίδια, αυτοκίνητα ή μετρητά.

Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής, ουδέποτε αποδόθηκαν τέτοιου είδους δώρα από τους κατηγορουμένους. Ταυτόχρονα, οι πελάτες, θεωρώντας από τα λεγόμενα των υπαλλήλων πως είχαν αυτομάτως μπει σε κάποια τυχερή κλήρωση ή παιχνίδι, πείθονταν πως θα έπρεπε αναγκαστικά να πληρώσουν κάποιους μήνες συνδρομής, ακόμη και αν το μόνο που ήθελαν να κάνουν ήταν να απεμπλακούν.

Σύμφωνα με τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι οι τελικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν εξαιτίας της πολύπλοκης εταιρικής κατασκευής που είχαν στήσει οι τρεις  κατηγορούμενοι.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρισκόταν μια υπηρεσία εγγραφής σε τυχερά παιχνίδια. Από κάτω, δύο τηλεφωνικά κέντρα σε διαφορετικές πόλεις, τρεις εταιρείες για τεχνική εκτέλεση του έργου και τουλάχιστον 46 εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τις πληρωμές των συνδρομών.

Για να το εξηγήσει αυτό η γερμανική εισαγγελία, αναφέρει στη δικογραφία την εταιρεία HELLAS, η οποία με μια πρώτη ματιά στο καταστατικό δεν φαινόταν να έχει κάποια σχέση με τους κατηγορουμένους. Στην πραγματικότητα όμως είχε: ιδιοκτήτρια της εταιρείας ήταν μια εταιρεία Calamata AG με έδρα όχι την Πελοπόννησο αλλά το Λιχτενστάιν. Ιδιοκτήτης της Calamata ήταν μια άλλη εταιρεία με έδρα τον Παναμά. Και εκεί, στην παναμέζικη εταιρεία, δικαιούχοι ήταν από κοινού οι δύο Ελληνες κατηγορούμενοι…

Πώς αποκαλύφθηκε

Η συνολική δράση των δύο Ελλήνων μπήκε στο μικροσκόπιο όταν η εισαγγελία του Κρέφελντ έλαβε μια καταγγελία από έναν εξαγριωμένο πελάτη. Η έρευνα που ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη αποκάλυψε τις δεκάδες εταιρείες, τα οικονομικά τους αλλά και τον μεταξύ των κατηγορουμένων καταμερισμό εργασιών και ρόλων: Οι Γερμανοί διαπίστωσαν πως σε πολλές από τις «ύποπτες» εταιρείες, ο Ζ.Δ, ο οποίος δεν είχε φορολογικές υποχρεώσεις στη Γερμανία, εμφανιζόταν ως δήθεν ιδιοκτήτης, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Μ.Γ.

Η αναζήτηση της γερμανικής εισαγγελίας σύντομα έφτασε και στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ιδρύσει από κοινού δύο εταιρείες: ένα κατάστημα καλλυντικών και μια πρωτοποριακή εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, κλιμάκιο τεσσάρων Γερμανών δικαστικών και αστυνομικών ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησαν κατ’ οίκον έρευνες στις κατοικίες και στα γραφεία των δύο Ελλήνων κατηγορουμένων. Τα κατασχεθέντα έγγραφα, οι σκληροί δίσκοι και το περιεχόμενο των υπολογιστών μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Κρέφελντ.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία των κατηγορουμένων είχε εν τω μεταξύ ανοιχτεί, τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν, ενώ ειδικοί πραγματογνώμονες συμπλήρωναν τους εκατοντάδες φακέλους της δικογραφίας με πίνακες, συνόψεις και καταγραφές των εταιρειών και των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Προσθέτοντας πρόχειρα τα ποσά από τους ισολογισμούς όλων των εταιρειών, οι ειδικοί υπολόγισαν ζημία που ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα θύματα υπολογίζονται σε 360.000.

Τα εκατομμύρια

Μέχρι στιγμής πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ έχοντας διαπιστώσει κάποιες από τις διαδρομές των χρημάτων, οι Γερμανοί προσπαθούν να εντοπίσουν και τα υπόλοιπα χρήματα. Στόχος τους είναι, εάν οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν στο επικείμενο δικαστήριο, τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στα θύματα.

Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα πως τουλάχιστον κάποια από τα χρήματα από την δραστηριότητα των υπό εξέταση εταιριών επενδύθηκαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η κυπριακή εταιρία Volhymia, η οποία είχε εισπράξει σε μορφή δανείου σχεδόν 15 εκατ. ευρώ από τις ύποπτες εταιρείες, εμφανίζεται ως αγοραστής ενός ακινήτου στα νότια προάστια.

Μια μεζονέτα 380 τ.μ. με πισίνα σε 2 στρέμματα κήπου μεταβιβάζεται τον Αύγουστο του 2010 έναντι ενός 1,2 εκατ.ευρώ. Την εταιρεία εκπροσωπεί ο προφυλακισμένος Μ.Γ. Το ακίνητο αυτό -στο οποίο διέμενε ο εν λόγω κατηγορούμενος όταν βρισκόταν στην Ελλάδα- εμφανίζεται λίγους μήνες αργότερα και ως έδρα μιας ναυτιλιακής εταιρείας που αγοράζει ένα γιοτ. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», εμφανίζονται και οι δύο κατηγορούμενοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή