Η αντοχή του ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται, έχει 2-3 χρόνια ζωής ακόμη

Η αντοχή του ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται, έχει 2-3 χρόνια ζωής ακόμη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη πληγή στη Δυτική Αττική αποτελεί ο τεράστιος χώρος απόθεσης απορριμμάτων στην περιοχή της Φυλής, όπου καταλήγει το 90%-95% των σκουπιδιών της Αττικής και το 40%-45% όλης της χώρας και έχει χαρακτηριστεί «ο μεγαλύτερος σκουπιδοντενεκές της Ελλάδας». Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής, που στην ουσία αποτελεί την επέκταση των επί δεκαετίες χώρων απόθεσης στα Ανω Λιόσια, υπολογίζεται πως έχει 2-3 χρόνια ζωής ακόμα, κι αυτό, λόγω και της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης. Η αντοχή όμως των κατοίκων της Φυλής και της γύρω περιοχής έχει πλέον εξαντληθεί…

Ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτείνεται στη θέση «Σκαλιστήρι», έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται μεταξύ των ορέων Πάρνηθα και Αιγάλεω. Σήμερα η υγειονομική ταφή των απορριμμάτων γίνεται σε χώρο έκτασης 364.000 τ.μ., με ωφέλιμη χωρητικότητα 17.032.000 κυβικών μέτρων ή 13.625.000 τόνων, και την ευθύνη για τη λειτουργία του έχει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής (συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής και όλοι οι δήμοι), που έχει και την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Οι Δήμοι της Φυλής και των Ανω Λιοσίων λαμβάνουν σε ετήσια βάση 45 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημίωση για την ύπαρξη του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής δέχεται όχι μόνον σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής, αλλά γίνεται αποδέκτης και των απορριμμάτων άλλων περιοχών, που δεν έχουν οργανώσει τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων. Δηλαδή λειτουργεί ως λύση τελευταίας ευκαιρίας, σε ένα υδροκέφαλο μοντέλο που στέλνει σχεδόν ό,τι δεν μπορεί να θαφτεί αλλού στη Φυλή! Η εισαγωγή απορριμμάτων γίνεται και με νόμιμο και με παράνομο τρόπο. Ο νόμιμος τρόπος αφορά κυρίως απορρίμματα από την Πελοπόννησο. Τον Μάρτιο του 2013 υπογράφηκε η άδεια απόθεσης στον ΧΥΤΑ Φυλής 90 τόνων την ημέρα από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας. Οταν παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, η λύση βρέθηκε: μεταφορά στη Φυλή, από τον Ιανουάριο του 2014. Προσωρινά βεβαίως, αλλά ισχύει μέχρι και σήμερα, με αλλεπάλληλες ανανεώσεις.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες» από τις οποίες μπορεί να εισέρχονται λάθρα σκουπίδια στη Φυλή. Την άνοιξη του 2013 είχε βρεθεί φορτίο σύμμεικτων απορριμμάτων από τη Μύκονο, το οποίο τυπικά κατευθυνόταν σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αλλά όλα έδειχναν πως απλά αποτελούσε την πύλη εισόδου στον ΧΥΤΑ Φυλής κοινών απορριμμάτων. Τα ΚΔΑΥ έχουν δικαίωμα να ρίχνουν ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής (ως υπόλειμμα ύστερα από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων). Υπάρχει η υπόνοια ότι μαζί με υπολείμματα μπορεί να «σπρώχνονται» στον ΧΥΤΑ μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Επίσης, υπάρχει το ερώτημα για το πού καταλήγουν πολλά φορτία απορριμμάτων, τα οποία διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, και για τα οποία δεν προσδιορίζεται ο χώρος διάθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή