Ταχείς ρυθμοί για ηλεκτρονική ταυτοποίηση

Ταχείς ρυθμοί για ηλεκτρονική ταυτοποίηση

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη σταδιακή απαλλαγή των πολιτών από την υποχρέωση εμφάνισης σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες προκειμένου να ταυτοποιηθούν, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβαίνει στις απαραίτητες διαδικασίες για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Ηδη ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ευρωπαϊκού κόμβου διαλειτουργικότητας (STORK2.0) για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, με τον οποίο θα συνδεθούν προσεχώς όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να μην απαιτείται φυσική παρουσία για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης. Μοναδική προϋπόθεση ο χρήστης να έχει ταυτοποιηθεί μία φορά, σε κάποια υπηρεσία, στο παρελθόν.

Ηδη το υπουργείο έχει συνδέσει τον διαδικτυακό τόπο για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να απλοποιείται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την αδειοδότηση σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει διασυνδέσει υπηρεσίες που αφορούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση μαθημάτων, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έχει διασυνδέσει δοκιμαστική ηλεκτρονική υπηρεσία σε ό,τι αφορά τον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παράλληλα, ετοιμάζονται η ηλεκτρονική διασύνδεση για την απόκτηση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης, η διασύνδεση με τις υπηρεσίες των ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών κ.ά.

Στη γενική συνέλευση του STORK που διοργανώθηκε στην Αθήνα (ΥΔΜΗΔ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου) συμμετείχαν περίπου 90 εκπρόσωποι από 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Εσθονία και η Ισλανδία είναι οι πρώτες χώρες που έχουν υλοποιήσει την υποδομή αυθεντικοποίησης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις περισσότερες από τις υπόλοιπες 16 χώρες. Επίσης, εντός του 2015 αναμένεται η ενσωμάτωση πολλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους τομείς της υγείας, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και ηλεκτρονικής τραπεζικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι προσβάσιμες από τους πολίτες όλων των χωρών που συμμετέχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή