Διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον, αρχικά στο Κορωπί, από το Ταχυδρομείο

Διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον, αρχικά στο Κορωπί, από το Ταχυδρομείο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα υπηρεσία διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον εγκαινίασαν την περασμένη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά στο Κορωπί με στόχο να εξυπηρετήσει έναντι αμοιβής όσους πολίτες είτε δεν μπορούν είτε δεν προλαβαίνουν να μεταβούν οι ίδιοι στο φαρμακείο για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος καλεί στον τηλεφωνικό αριθμό 11313 (ώρες λειτουργίας της γραμμής 7.30 π.μ. με 8 μ.μ.) και ζητεί κάποιος να παραλάβει από τη διεύθυνσή του τη συνταγή που επιθυμεί να εκτελεστεί, δηλώντας το φαρμακείο επιλογής του. Ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ μεταβαίνει στη διεύθυνση του πελάτη, κλείνει τη συνταγή σε σφραγισμένο φάκελο ασφαλείας, όπως και μία εντολή – εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη. Εν συνεχεία μεταφέρει τον σφραγισμένο φάκελο στο φαρμακείο που έχει επιλέξει ο πελάτης. Ο φαρμακοποιός βάζει τα φάρμακα σε άλλο ειδικό φάκελο, τον οποίο σφραγίζει. Ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ επιστρέφει στον εντολέα με τα φάρμακα. Για την υπηρεσία αυτή τα ΕΛΤΑ χρεώνουν 3,5 ευρώ για κάθε διαδρομή. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα μετρήσει την ανταπόκριση και τις ανάγκες των πολιτών για να επεκτείνει την υπηρεσία και σε άλλες κατευθύνσεις.

Προς την κατεύθυνση της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον εργάζεται και το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, που παίρνουν φάρμακα υψηλού κόστους από νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν σε συνεννόηση με υπηρεσίες του υπουργείου να τα λαμβάνουν σπίτι τους. Ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους να είναι έτοιμη η έναρξη του προγράμματος.

Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στην υπηρεσία των ΕΛΤΑ, με το σκεπτικό ότι αντιβαίνει τη νομοθεσία που ορίζει ότι το φάρμακο χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού. «Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος. «Τα ΕΛΤΑ κατανοούν τον προβληματισμό του ΠΦΣ, αλλά διευκρινίζουν ότι δεν αποτελούν “άσχετη εταιρεία delivery”, αλλά συνιστούν εδώ και 186 χρόνια εταιρεία υψίστης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς», απάντησαν τα ΕΛΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή