Λιγότερες εγγραφές σε ιδιωτικά σχολεία λόγω της κρίσης

Λιγότερες εγγραφές σε ιδιωτικά σχολεία λόγω της κρίσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική ύφεση οδηγεί πολλούς γονείς να επιλέγουν για τα παιδιά τους δημόσιο σχολείο, αντί του ιδιωτικού. Αυτό φαίνεται από τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία μέσα στην εξαετία της κρίσης έχασαν περίπου 14.700 μαθητές, δηλαδή τον έναν στους πέντε μαθητές τους. Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για μείωση κατά περίπου 2.000 μαθητές από ένα σύνολο 76.612 μαθητών το προηγούμενο σχολικό έτος 2013-14. Το μεγάλο πλήγμα δέχονται τα ιδιωτικά λύκεια, καθώς οι σπουδές στο λύκειο έχουν χάσει σημαντικό μέρος του αυτόνομου εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους. Το λύκειο έχει μετατραπεί σε «προθάλαμο» των ΑΕΙ, όπου το βάρος πέφτει στην προετοιμασία των μαθητών στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι πολλοί γονείς επιλέγουν να στείλουν το παιδί σε δημόσιο λύκειο ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα για τα δίδακτρα του φροντιστηρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν ότι κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2013-14 στα 1.012 ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούσαν 76.612 μαθητές, έναντι 80.460 την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 4,8% ή 3.800 λιγότεροι μαθητές. Η μείωση καταγράφεται κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό των λυκείων (2.000 λιγότεροι μαθητές) και δευτερευόντως των δημοτικών σχολείων (πτώση 1.800 μαθητών). Σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2008-09 τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζουν σωρευτική απώλεια περίπου 14.700 μαθητών (-16%) από τους 76.612 του 2013-14. Το 2008-09 σε ιδιωτικά σχολεία φοιτούσαν 91.349 μαθητές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, τη νέα χρονιά οι εγγραφές εμφανίζουν περιορισμένη πτώση μετά τη μεγάλη υποχώρηση της προηγούμενης τριετίας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάμψη 2.000 μαθητών, προερχόμενη κυρίως από τον τομέα των ιδιωτικών λυκείων. Από την άλλη, στελέχη του Συνδέσμου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλα τα σχολεία και εξαρτάται από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της περιοχής του σχολείου και του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναλυτής Αλέξης Νικολαΐδης (Economic Research & Sectoral Studies Analyst) λέει ότι «η ένταση της οικονομικής ύφεσης έχει πλέον διαφοροποιήσει την τάση αποχώρησης μαθητών. Στο παρελθόν οι αποχωρήσεις συνήθως γίνονταν όταν άλλαζε η εκπαιδευτική βαθμίδα, ωστόσο πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο και σε ενδιάμεσα στάδια». Ετσι τα περισσότερα εκπαιδευτήρια έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις στα δίδακτρα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί, πλην της υποχώρησης του αριθμού των μαθητών, και άνοδο επισφαλειών από περιπτώσεις μη καταβολής. Σύμφωνα με το ΚΑΝΕΠ, τα δίδακτρα αυξάνονταν έως τα τέλη του 2011, ενώ έκτοτε ακολουθούν καθοδική πορεία, παραμένοντας πάντως υψηλότερα σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή