Νέο δάπεδο για το Ερέχθειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβατο για τους κατοίκους της κλασικής Αθήνας, τόπος δημόσιας λατρείας για τους πρώτους χριστιανούς, παλάτι της Φραγκοκρατίας και χαρέμι του Οθωμανού φρουράρχου, το ιδιόμορφης αρχιτεκτονικής Ερέχθειο έχει «αντέξει» σεισμούς, πυρκαγιές, βομβαρδισμούς, αυθαίρετες επεμβάσεις και λεηλασίες, διατηρώντας κάτι από την αρχική του μεγαλοπρέπεια. Σήμερα οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του ιωνικού ναού – και αν είχαν, θα δυσκολεύονταν να αποκρυπτογραφήσουν το θέαμα, που συνθέτουν η θεμελίωση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, σε συνδυασμό με τη μεσαιωνική δεξαμενή και τα ορατά τμήματα του βράχου. Αν και η αναστήλωσή του έχει ολοκληρωθεί από το 1986, το μνημείο εξακολουθεί να μη διαθέτει δάπεδο, αφού τα τελευταία σωζόμενα τμήματα της αρχαίας πλακόστρωσης αφαιρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών. Στόχος της μελέτης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, είναι η αποκατάσταση της εικόνας και της προσβασιμότητας του μνημείου με την κατασκευή νέου δαπέδου.

Υιοθετώντας μία σύγχρονη αρχαιολογική προσέγγιση, η πρόταση δεν εστιάζει αποκλειστικά στο Ερέχθειο του 5ου π.Χ. αι., αλλά επιδιώκει να αναδείξει όλες τις σημαντικές φάσεις χρήσης του κτιρίου. Ετσι, δεν συντηρείται η εντύπωση ότι «η ζωή στην Ακρόπολη σταμάτησε με την κλασική αρχαιότητα», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΑΣ, Λίνα Μενδώνη. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάζεται η κατάχωση των θεμελίων έως την αρχική στάθμη του δαπέδου στον χώρο του ιερού της βασιλικής, όπως επίσης και στο κεντρικό και νότιο κλίτος. Κατά περίπου 50 εκ. χαμηλότερη της αρχικής θα είναι η επίχωση στο βόρειο κλίτος, έτσι ώστε τα σωζόμενα τεκμήρια της κατασκευής του κτιρίου να παραμείνουν ορατά. Εντούτοις, ελεύθερη θα παραμείνει η θύρα προς τον υπόγειο χώρο, όπου σύμφωνα με τον μύθο διακρίνονται στον βράχο τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα.

Κάτω από το χαμηλότερο, δυτικό διαμέρισμα του Ερεχθείου, το λεγόμενο «Προστομιαίον», έρρεε η «Ερεχθηίς θάλασσα», το φρέαρ αλμυρού νερού που πρόσφερε ο Ποσειδώνας στους Αθηναίους. Στον συγκεκριμένο χώρο πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο, μαρμάρινο δάπεδο από λευκές μαρμάρινες πλάκες πάχους 14 εκ., οι οποίες θα τοποθετηθούν πάνω σε μεταλλική, αναστρέψιμη κατασκευή. Η οθωμανική δεξαμενή στον χώρο του νάρθηκα της βασιλικής δεν θα καταχωθεί, καθώς θεωρείται τεκμήριο της ιστορίας του μνημείου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι επισκέπτες θα εισέρχονται στον ναό από τη βόρεια πρόσταση.

Τη μελέτη παρουσίασαν στο ΚΑΣ ο Χαράλαμπος Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, και οι μελετητές Κώστας Μαμαλούγκας και Διονυσία Μιχαλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή