Ο Γαβριήλ, νέος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας

Ο Γαβριήλ, νέος μητροπολίτης Ν. Ιωνίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα σύμπνοιας ολοκληρώθηκαν χθες οι τρεις εκλογικές διαδικασίες για την πλήρωση κενών μητροπολιτικών θέσεων με σαφή τον αέρα της ανανέωσης. Το μεγαλύτερο… σασπένς προσέφερε η εκλογή νέου μητροπολίτη Γρεβενών, από τη στιγμή που απεφεύχθη η σύγκρουση της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι για το θέμα της πλήρωσης του κενού στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος. Ειδικότερα, η χθεσινή εκλογική ατζέντα εξελίχθηκε και κατέληξε ως εξής:

• Ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ (γεννηθείς το 1976), μέχρι σήμερα αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη πανηγυρικά νέος μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας. Ο νέος μητροπολίτης επί συνόλου 78 ψηφισάντων έλαβε στην πρώτη ψηφοφορία 70 ψήφους και στη δεύτερη ψηφοφορία 72 ψήφους.

• Ο αρχιμανδρίτης Δαυίδ Τζιουμάκας (γεννηθείς το 1958) εξελέγη στη θέση του μητροπολίτη Γρεβενών. Η πρώτη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε… σώμα με σώμα μεταξύ του αρχιμανδρίτη Δαυίδ –έλαβε 53 ψήφους– και του αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Κολοκυθά που έλαβε 51 ψήφους. Τρίτος με 21 ψήφους κατετάγη ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου. Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο τελικά εκλεγείς έλαβε 41 ψήφους.

• Για την πλήρωση της κενής μητροπολιτικής έδρας Μεγάρων και Σαλαμίνας η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να μην καλύψει το κενό διά μεταθέσεως. Για την προοπτική αυτή ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος (μητρόπολη των Νέων Χωρών), παρότι οι μεταθέσεις από επαρχία σε επαρχία απαγορεύονται από την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928. Μία απόφαση υπέρ της μετάθεσης κρίνεται ότι θα προκαλούσε ένταση στο Φανάρι. Τελικά, η Ιεραρχία αποφάσισε η θέση να καλυφθεί με εκλογές υποψηφίων, καθώς η πρόταση να καλυφθεί με μετάθεση έλαβε 41 ψήφους, και άρα δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων, όπως απαιτείται. Στην ψηφοφορία εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Γιακουμάκης (γεννηθείς το 1960), που έλαβε 55 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και 58 στη δεύτερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή