Αγνοια ανασφάλιστων για δωρεάν περίθαλψη

Αγνοια ανασφάλιστων για δωρεάν περίθαλψη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή «ζήτηση» έχει προς το παρόν η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων στη χώρα μας, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στο ότι το μέτρο δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστό. Τρεις μήνες μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, το ποσοστό των ανασφάλιστων που έλαβε φάρμακα εκμεταλλευόμενο το νέο ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν ξεπερνά το 5% (μηνιαίως). Αντίστοιχα, φάρμακα λαμβάνει σε μηνιαία βάση ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ασφαλισμένων.

Τον Αύγουστο 170.000 ανασφάλιστοι έλαβαν φάρμακα με τους ίδιους όρους με τους οποίους λαμβάνουν και οι ασφαλισμένοι, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση και η δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ ανήλθε στα 6,5 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο 2014 -πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου- οι ανασφάλιστοι που επωφελήθηκαν ήταν περίπου 157.000 και η σχετική δαπάνη έφτασε τα 5 εκατ.

Τόσο ο αριθμός όσων εκμεταλλεύτηκαν το νέο θεσμικό πλαίσιο όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι οι ανασφάλιστοι σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατ. Αυτό σχετίζεται με το ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το μέτρο, ενώ επιπλέον, προϋπόθεση για να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα, είναι να συνταγογραφηθούν από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή γιατρό του ΠΕΔΥ. Από την άλλη, όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, η χαμηλή ζήτηση εξηγείται και από την ηλικιακή κατανομή των ανασφάλιστων: πρόκειται κυρίως για νέα άτομα που κάνουν μικρή χρήση φαρμάκων.

Από τον προηγούμενο Ιούνιο, είναι σε ισχύ και η υπουργική απόφαση για τη δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων στο ΕΣΥ για τακτικά περιστατικά. Προς το παρόν, η εικόνα από την εφαρμογή της απόφασης είναι κυρίως εμπειρική, αφού τώρα το υπουργείο Υγείας συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα στοιχεία (φάρμακα και περίθαλψη μόνο στους ανασφάλιστους). Πάντως, από τις αρχές του έτους έως και τις 31/8/2014 η δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία ανασφάλιστων και απόρων συνολικά, ανέρχεται στα 83.637.002 ευρώ (σχεδόν τα δύο τρίτα είναι για κατόχους βιβλιάριων απορίας). Οι δαπάνες για το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ήταν 81.189.188 ευρώ.

«Προς το παρόν δεν βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των ανασφάλιστων που προσέρχονται στο νοσοκομείο», ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του αντικαρκινικού «Αγιος Σάββας» Νίκος Φαλδαμής, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για τη δωρεάν περίθαλψη στα τακτικά περιστατικά. Ωστόσο, όπως ο ίδιος αναφέρει, η υπουργική απόφαση αφορά απλώς «μία πιο θεσμοθετημένη διαδικασία για κάτι που ούτως ή άλλως κάναμε και πριν. Κάθε ασθενής που έρχεται στο νοσοκομείο εξυπηρετείται». Σημειώνεται ότι έως τον Ιούνιο, οι ανασφάλιστοι εάν δεν επρόκειτο για επείγον πρόβλημα υγείας, καλούνταν να πληρώσουν. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που έδωσε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς Αθηνών» κ. Χρήστος Τσάμης, στο οποίο το 2013 έγιναν 2.112 εισαγωγές ανασφάλιστων, εκ των οποίων πλήρωσαν 493, ενώ από τις αρχές του 2014 έως και τον Αύγουστο έγιναν 2.028 εισαγωγές ανασφάλιστων και πλήρωσαν 283.

Προκειμένου να γίνει δωρεάν νοσηλεία απαιτείται έγκριση από Τριμελή Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε νοσοκομείο, μετά την υποβολή εγγράφων που πιστοποιούν την ασφαλιστική αδυναμία του ασθενούς. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι η γραφειοκρατία καθυστερεί τη διαδικασία. «Ελληνας που ήρθε για στεφανιογράφημα, μη επείγον περιστατικό, χρειάστηκε ένας μήνας από τη στιγμή που πήρε την ιατρική γνωμάτευση για να την κάνει έως τη στιγμή που ενημερώθηκε ότι εγκρίθηκε η αίτησή του. Η αναμονή για στεφανιογραφία στο νοσοκομείο είναι το πολύ τέσσερις ημέρες», σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή