Στο ΣτΕ η προσφυγή για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Στο ΣτΕ η προσφυγή για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή 13 φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει – ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος των 13 τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες. Παράλληλα, ανάφερε ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας όπως λέγεται) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι η έννοια του νόμου δεν είναι ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά ανά διετία, αλλά είναι ότι πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων.

Δηλαδή δεν υπάρχει δέσμια υποχρέωση για αναπροσαρμογή ανά διετία, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν.

Ακόμη, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι το 2010 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, και δεν υπήρχαν αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθώς υπήρχε μεγάλη στασιμότητα στις πωλήσεις και προσέθεσε ότι οι αρμόδιοι φορείς έκαναν ότι μπορούσαν αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για καθορισμό των τιμών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος επισήμανε στον δικηγόρο του Δημοσίου ότι οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τι απαντάτε;

Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών, απάντησε ο συνήγορος του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος παρενέβη λέγοντας: Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένα ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή