Πιέσεις για εμβολιασμό γιατρών

Πιέσεις για εμβολιασμό γιατρών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο αυστηρό πλαίσιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών θέτει για εφέτος το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που εμβολιάζονται. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις υγειονομικές αρχές ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κάθε «αρνητής» του εμβολιασμού γιατρός, νοσηλευτής ή άλλον εργαζόμενος θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλει στον νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων του νοσοκομείου του υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δεσμεύεται ότι, παρά τις συστάσεις που έλαβε, δεν δέχεται να εμβολιαστεί για δικούς του λόγους. Από την πλευρά τους τα νοσοκομεία οφείλουν να διευκολύνουν τους εργαζομένους στον εμβολιασμό, όπως να υπάρχει κινητό συνεργείο εμβολιασμού που θα περνάει από όλα τα τμήματα και τις κλινικές δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το προσωπικό. Eως τις 7 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία οφείλουν να ενημερώσουν το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασθέντων.

Αφορμή για τις νέες οδηγίες είναι το άκρως απογοητευτικό περυσινό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού των μονάδων Υγείας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πέρυσι μόλις το 5% του υγειονομικού προσωπικού έκανε το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, όταν ο στόχος που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τον οποίο υιοθετεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 75%. Το απογοητευτικό ποσοστό έρχεται σε μία χρονιά που ο αριθμός των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης ήταν τριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο: 330 ασθενείς την περίοδο 2013-2014, έναντι 108 την περίοδο 2012-2013. Οι περυσινές επιδόσεις της χώρας μας ήταν οι χειρότερες των τελευταίων πολλών ετών. Πρόπερσι, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης γιατρών και νοσηλευτών ανερχόταν στο 10%-12% και πριν από την «πανδημία» γρίπης το 2009 έφτανε και το 20%.

Εφέτος, το υπουργείο Υγείας ασκεί πίεση στους εργαζομένους για να εμβολιαστούν και στις διοικήσεις των νοσοκομείων να λάβουν μέτρα για να τους διευκολύνουν και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά. Αλλωστε, στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού των προσωπικού είναι στους δείκτες αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να κάνουν εφέτος (Οκτώβριο και Νοέμβριο) το εμβόλιο κατά της γρίπης. Σε αυτούς, εκτός από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, περιλαμβάνονται τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυοι, λεχωίδες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα και κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές ειδικών σχολείων, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά. Στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι ανασφάλιστοι. Το υπουργείο καλεί τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην αγορά καθ’ όλη την περίοδο μετάδοσης της γρίπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή