«Οχι» στην έκδοση του πρώην διοικητή της γεωργιανής ΕΥΠ

«Οχι» στην έκδοση του πρώην διοικητή της γεωργιανής ΕΥΠ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου 2005 δύο αξιωματούχοι της γεωργιανής κυβέρνησης κλήθηκαν στο Τμήμα Συνταγματικής Ασφάλειας (CSD) του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης της συζύγου του, τότε, υπουργού Εσωτερικών της χώρας. Εκεί, ο μόλις 24 ετών διοικητής της υπηρεσίας David Akhalaia έδεσε τους δύο άνδρες πισθάγκωνα και τους ξυλοκόπησε άγρια μέχρι που ο ένας από αυτούς ομολόγησε: παραδέχτηκε ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, ενώ δειπνούσαν σε πολυτελές εστιατόριο της Τιφλίδας, σχολίασε φωναχτά τη γυναίκα του υπουργού, λέγοντας «είναι καλή για πήδημα».

Εννέα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2014, ο 33χρονος πλέον Akhalaia συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης των Αρχών της Γεωργίας που αφορούσε, μεταξύ άλλων, όσα είχαν διαδραματιστεί στις ανακρίσεις του Ιανουαρίου 2005. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ και χθες το Συμβούλιο Εφετών Πατρών γνωμοδότησε κατά της έκδοσής του στη Γεωργία, με το σκεπτικό ότι πίσω από την ποινική υποκρύπτεται πολιτική δίωξή του από τη σημερινή κυβέρνηση της Γεωργίας. Ο 33χρονος, μάλιστα, κατέθεσε αίτηση πολιτικού ασύλου (θα εκδικαστεί στις 13 Νοεμβρίου) ισχυριζόμενος ότι ο σημερινός πρόεδρος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι διέταξε την εξόντωση των υποστηρικτών του φιλοαμερικανού πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι και ότι ο ίδιος εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στην Τιφλίδα εξαιτίας επιθέσεων από παρακρατικές ομάδες.

Το πολυσέλιδο αίτημα έκδοσης κοινοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρχές Μαΐου. Από το περιεχόμενό του προκύπτει ότι πέραν της βίαιης ανάκρισης των δύο αξιωματούχων το 2005, ο Akhalaia κατηγορείται από την κυβέρνηση της Γεωργίας για τέσσερις ανθρωποκτονίες και τον βασανισμό δύο ακόμα ανδρών. Για παράδειγμα, η Εισαγγελία της Γεωργίας κατηγορεί τον Akhalaia ότι αρχές του 2006, ενώ παρέμενε επικεφαλής του Τμήματος Συνταγματικής Ασφάλειας, είχε διατάξει την εν ψυχρώ δολοφονία τριών κακοποιών που σκόπευαν να βοηθήσουν ομάδα κρατουμένων να αποδράσει από φυλακή της Τιφλίδας. Η επιχείρηση «εξόντωσης» οργανώθηκε στις 21.15 της 12ης Ιανουαρίου 2006 στην περιοχή του σταθμού λεωφορείων Navtlughi: «Ο Akhalaia και μασκοφόρα άτομα ξεκίνησαν να πυροβολούν εναντίον των τριών ανδρών. Εκείνοι προσπάθησαν να διαφύγουν, έτρεξαν σε διάφορες κατευθύνσεις και τελικά έπεσαν στο έδαφος αιμόφυρτοι» αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα. Ο Akhalaia και η φρουρά του κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν τους τρεις άνδρες με μία σφαίρα στο κεφάλι, καθώς και ότι πλάι στις σορούς των νεκρών τοποθέτησαν αυτόματα όπλα και σκόρπισαν κάλυκες για να δημιουργήσουν σκηνικό ένοπλης συμπλοκής και όχι εν ψυχρώ δολοφονίας.

Οι κατηγορίες

Η εισαγγελία της Γεωργίας κατηγορεί τον Akhalaia και ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας ενός άνδρα, ονόματι Sandro Girgvliani, με τη σύντροφο του οποίου φέρεται να είχε συνάψει δεσμό. Ο Girgvliani είχε βρεθεί δολοφονημένος σε νεκροταφείο στα προάστια της Τιφλίδας. Το συγκεκριμένο έγκλημα είχε λάβει απρόσμενη δημοσιότητα και είχε υποχρεώσει το υπουργείο Εσωτερικών να διεξαγάγει έρευνα. Για να κουκουλώσει την υπόθεση ο Akhalaia φέρεται να σκηνοθέτησε τη σύλληψη και φυλάκιση τεσσάρων αξιωματούχων του Τμήματός του, με τους οποίους είχε νωρίτερα έρθει σε μυστική συμφωνία. Σε αντάλλαγμα για τη σιωπή τους, εισέπραξαν από 100.000 δολάρια ο καθένας, είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάζουν με δωρεάν αλκοόλ και πόρνες στη φυλακή, ενώ σε 18 μήνες ο πρόεδρος της Γεωργίας τους απένειμε χάρη.

Σε άλλη περίπτωση ο Akhalaia κατηγορείται ότι απήγαγε και βασάνισε τον νεαρό σύντροφο της γεωργιανής καλλονής Violeta Khungoian, με την οποία είχε τακτικές τηλεφωνικές επαφές. Ο άτυχος νεαρός είχε απαχθεί και μεταφερθεί σε δάσος έξω από την πόλη, όπου βασανίστηκε από τον Akhalaia και τους άνδρες του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών ο συνήγορος του 33χρονου, κ. Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, δήλωσε στην «Κ» ότι «ο χρόνος έγερσης της ποινικής δίωξης (σ.σ.: Οκτώβριος 2012) ταυτίζεται με την αλλαγή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι» καθώς και ότι οι αποδιδόμενες πράξεις στον Akhalaia έχουν διαπραχθεί το 2005 και το 2006. «Πρόκειται για μια προφανή πολιτική δίωξη» σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ μηνών η ελληνική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του τέως προϊσταμένου της Υπηρεσίας Φυλακών της Γεωργίας Νταβίντ Τσικιτουνίτζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή