Νέα δίωξη Λαυρεντιάδη για απάτη και ξέπλυμα

Νέα δίωξη Λαυρεντιάδη για απάτη και ξέπλυμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ποινική εμπλοκή για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα για την υπόθεση της Proton Bank ύστερα από πολύμηνη παραμονή στις φυλακές, καθώς ασκήθηκε σε βάρος του νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Τα αδικήματα που του προσάπτουν οι δικαστικές αρχές είναι απάτη σε βαθμό κακουργήματος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η δίωξη ασκήθηκε από την εισαγγελέα Ροζαλία Λάλη έπειτα από προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία, ενώ στη δίωξη κατά Λαυρεντιάδη συναίνεση παρείχε και ο εισαγγελέας Εφετών Παν. Καψιμάλης που είχε χειριστεί και την υπόθεση της Proton Bank, υποβάλλοντας σχετική πρόταση παραπομπής στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η νέα ποινική εμπλοκή κατά του επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, σχετίζεται με τη μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του για απάτη τον Ιούλιο του 2012 επτά ελληνικές τράπεζες που τον είχαν δανειοδοτήσει.

Η μήνυση των τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική, Ελληνική Τράπεζα, Γενική, Millennium, HSBC) αφορούσε κατηγορίες ότι εξαπατήθηκαν και προχώρησαν σε δανειοδοτήσεις προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τη διπλή εξαγορά της εταιρείας του με την επωνυμία «Νεοχημική».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι τράπεζες, το 2008 ο επιχειρηματίας αποφάσισε να μεταβιβάσει την εταιρεία του «Νεοχημική» που ήταν η ναυαρχίδα του ομίλου του παραγωγής λιπασμάτων, φαρμάκων και συναφών προϊόντων, στην αμερικανική Carlyle αντί 700 εκατ. ευρώ. Προς τούτο υπέβαλε στις τράπεζες επιχειρηματικό σχέδιο εμφανίζοντας στοιχεία για υψηλή κερδοφορία της εταιρείας και πέτυχε δανειοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ομως όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Από τα 700 εκατ. ευρώ, 200 κατέβαλαν από ίδια κεφάλαια οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας και τα υπόλοιπα 500 ήταν τα τραπεζικά δάνεια, που δόθηκαν βάσει του υποβληθέντος επιχειρηματικού σχεδίου.

Λίγους μήνες αργότερα, οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από την πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή, προσέφυγαν δικαστικώς σε αγγλικό διαιτητικό δικαστήριο, πέτυχαν συμβιβασμό εξωδίκως και πήραν τα λεφτά τους πίσω, τα 200 εκατ. ευρώ, δίδοντας στον Λαυρεντιάδη πίσω την εταιρεία που είχαν εξαγοράσει.

Και ενώ η αμερικανική πλευρά ικανοποιήθηκε, οι τράπεζες που είχαν εξαπατηθεί προσέφυγαν δικαστικώς ζητώντας τη δίωξη του επιχειρηματία για απάτη. Τα 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη δίωξη δεν έχουν ακόμα επιστραφεί και ήδη έχει οριστεί για τα περαιτέρω ειδική ανακρίτρια.

Ιωαννα Μανδρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή