ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διώξη Ηλεκτρ. Εγκλήματος: Αποτροπή 1068 αυτοκτονιών νέων τον τελευταίο χρόνο

Διώξη Ηλεκτρ. Εγκλήματος: Αποτροπή 1068 αυτοκτονιών νέων τον τελευταίο χρόνο

«Πολεμάμε για το Διαδίκτυο, δεν είμαστε εχθροί του Διαδικτύου» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης,  Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο του 4ου σεμιναρίου του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του ΟΠΣΑ, με θεματική ενότητα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Social Media (Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης) – Επιρροές στη Νεολαία – Κίνδυνοι – Πρόληψη – Προστασία», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/10, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΕ στην Ηλιούπολη.

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας, που απαρτίζεται αυτή τη στιγμή από 80 εμπειρότατους αστυνομικούς οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, θ’ αναλάβει το 2015 την εκπαίδευση αστυνομικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της εγκληματικότητας μέσω πιστωτικών καρτών.

1068 αποτροπές αυτοκτονιών νέων τον τελευταίο χρόνο

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σφακιανάκης για το cyberbullying (εκφοβισμός νέων μέσω διαδικτύου) που ευτυχώς στη χώρα μας παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε, στη διάρκεια της ομιλίας του με το παραπάνω  θέμα.  Σε αρκετές περιπτώσεις η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κληθεί ν’ αποτρέψει απόπειρες αυτοκτονιών νέων ανθρώπων σε live σύνδεση με chat rooms του Διαδικτύου.

Όπως τόνισε, μέσω του cyberalert, της «κόκκινης» γραμμής της Δίωξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι αστυνομικοί και χάρη στην ταχύτατη κινητοποίησή τους έχουν αποτραπεί το τελευταίο έτος 1068 απόπειρες αυτοκτονίας νέων σε real time στο Διαδίκτυο. Σε 180-200 από αυτές τις διασώσεις οι νέοι νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων αλλά όλες οι περιπτώσεις είχαν θετική εξέλιξη.      

Ένα τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται επίσης αποκλειστικά με την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, εντοπίζοντας τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των παιδόφιλων ή αλλιώς «αρπακτικών», όπως τους ονομάζουν στη Δίωξη, μέσα σε chatrooms όπου έρχονται σε επαφή με τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Μπορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «πολεμάει» όλες τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, αλλά ο κ. Σφακιανάκης επιμένει πως ο διαδικτυακός κόσμος και τα social media είναι μαγικά και δίνουν πολλές ευκαιρίες, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά «κλειδιά» που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τη δεύτερη εισήγηση με θέμα «Παιδεία και Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία για την στήριξη των Νέων με ολική ποιότητα στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την εξεύρεση εργασίας», ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Λυμπέρης, π. Γενικός Διευθυντής Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Διευθυντής ΙΕΚ Ηλιούπολης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της παιδείας του τόπου μας καθώς και στις εξαρτήσεις που την καθιστούν «όμηρο» συμφερόντων, αναποτελεσματική και ζημιογόνο. Όπως είπε, «ας αναρωτηθούμε γατί η Ελλάδα παράγει τόσους πολλούς επιστήμονες τους οποίους η οικονομία του τόπου δεν μπορεί να απορροφήσει. Οι άνεργοι επιστήμονες του τόπου μας φεύγουν για τα ξένα σε αναζήτηση δουλειάς και έτσι κάποιες άλλες κοινωνίες επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν καταβάλει το ελάχιστο από την δαπάνη μορφώσεώς τους». Ο κ. Λυμπέρης υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις περιφέρειες, για να εντοπίζονται οι επαγγελματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Κατέληξε λέγοντας πως πέρα από την επαγγελματική κατάρτιση, η ποιοτική μάθηση μπορεί να προφυλάξει τους νέους από τους κινδύνους του διαδικτύου στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Σφακιανάκης.

Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Γεώργιος Μιαούλης, καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών και Βασιλική Σωτηρίου Κουτουλάκου, νομικός, διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Δήμου Πειραιά. Η κα Σωτηρίου Κουτουλάκου τόνισε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προγράμματα δια βίου μάθησης αλλά και στην οργανωμένη αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς-επιθετικότητας των νέων, διαδικτυακής και μη, που είναι φαινόμενα διαδεδομένα στις μέρες μας. Από την πλευρά του ο κ. Μιαούλης τόνισε πως παρά τους κινδύνους, τα οφέλη από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον κυβερνοχώρο είναι σαφώς περισσότερα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.