Βήμα βήμα η αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος στην Ελλάδα

Βήμα βήμα η αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος στην Ελλάδα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λαμβάνει κλήση από έναν ασθενή που δηλώνει ότι έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Εμπολα και μόλις έχει έλθει από την Αφρική. Δίνεται αμέσως εντολή στο ΕΚΑΒ να τον «παραλάβει» και να τον μεταφέρει στο «Αμαλία Φλέμιγκ» όπου έχουν οριστεί ειδικοί χώροι εξέτασης-νοσηλείας για ύποπτα περιστατικά του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα.

Δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό αλλά για το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης που διενεργήθηκε χθες και οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος Εμπολα και να εντοπισθούν κενά ασφάλειας.

Πίσω στο σενάριο, στην κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ βρίσκονται δύο διασώστες και ένας απολυμαντής, όλοι με ειδικές στολές. Ο απολυμαντής αναλαμβάνει να ψεκάσει ακριβώς μπροστά από κάθε βήμα του ασθενούς. Στον προαύλιο χώρο του «Αμαλία Φλέμιγκ» έχει ήδη στηθεί ειδική σκηνή απολύμανσης, απ’ όπου περνούν διασώστες, απολυμαντής και ασθενής, πριν εισέλθουν στον ειδικό χώρο στο νοσοκομείο. Αφού αφήσουν τον ασθενή στο εξεταστήριο, βγάζουν προσεκτικά τις στολές που φορούν, και εν συνεχεία βάζουν άλλες, αφού θα επιβιβασθούν στην ίδια κινητή μονάδα που μετέφερε τον ασθενή από το σπίτι του στο νοσοκομείο. Στην έδρα του ΕΚΑΒ, η μονάδα θα απολυμανθεί. Στο «Αμαλία Φλέμιγκ» αναλαμβάνουν τον ασθενή γιατρός και νοσηλευτής. Με ειδικές στολές μπαίνουν στο εξεταστήριο, λαμβάνουν δείγμα αίματος του ασθενούς, διενεργούν ταχεία εξέταση (rapid test) για ελονοσία προκειμένου να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο και στέλνουν δείγμα στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ. Αφού μεταφέρεται ο ασθενής στον χώρο νοσηλείας, το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να αφαιρέσει τη στολή αλλά και να την απορρίψει σωστά.

Στη σωστή χρήση του εξοπλισμού εστίασε ιδιαίτερα η άσκηση, αφού πρόκειται για ένα σημείο «κλειδί» για την αποφυγή διασποράς του ιού και με δεδομένο ότι η πλειονότητα των Δυτικών που έχουν προσβληθεί από Εμπολα είναι υγειονομικοί. Το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες ταχύρρυθμη εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών στο «βάζω και βγάζω τη στολή», στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Τα μέτρα

• Εχει εκδοθεί από τον Αύγουστο ταξιδιωτική οδηγία αποτροπής μετάβασης στις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί. Επίσης, έχει εκδοθεί φυλλάδιο με οδηγίες προφύλαξης για όσους επισκέπτονται αυτές τις χώρες και το οποίο διανέμεται από αεροδρόμια και λιμάνια.

• Από τον Αύγουστο έχουν αποσταλεί προς νοσοκομεία και Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις οδηγίες για το τι είναι ύποπτο κρούσμα του Εμπολα και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για τη διαχείρισή του. Εχει ζητηθεί στο υπουργείο να «εκλαϊκευτούν» οι οδηγίες αυτές για το μη υγειονομικό προσωπικό.

• Εχει οριστεί εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ ως εργαστήριο αναφοράς λόγω του υψηλού του επιπέδου βιοασφάλειας (επίπεδο 3).

• Εχει οριστεί χώρος και προσωπικό στο «Αμαλία Φλέμιγκ» για τη νοσηλεία ύποπτου κρούσματος. Εξετάζεται η δημιουργία αντίστοιχου χώρου σε μονάδα της Θεσσαλονίκης.

• Προγραμματίζεται η πρόσληψη τουλάχιστον 30 υγειονομικών, για την ενίσχυση των πυλών εισόδου στη χώρα.

• Τις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί και το μέτρο της ειδικής κάρτας επιβάτη (health declaration form), που θα συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ανταπόκριση από τις πληγείσες χώρες της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή