Μείωση χρεών του ΕΟΠΥΥ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι «νέες» ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους και τους προμηθευτές του. Πρόκειται για οφειλές που αφορούν τα έτη 2012, 2013 και το 2014. Επιπλέον των «νέων» οφειλών, ο Οργανισμός πρέπει να καταβάλει περίπου 500-600 εκατομμύρια ευρώ (το ποσό καλύπτεται από ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) για χρέη των κλάδων υγείας των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία χρονολογούνται έως το τέλος του 2011. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποδώσει στον Οργανισμό εισφορές που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ για το 2014, έως και χθες και πριν γίνουν απαιτητές οι οφειλές του Σεπτεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η εικόνα είχε ως εξής:

• Οι γιατροί είχαν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο για τις επισκέψεις ασφαλισμένων σε αυτούς, ενώ εντός των ημερών θα λάβουν τις αμοιβές τους για τις επισκέψεις Ιουλίου και Αυγούστου.

• Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί έξι μήνες και δίνονται οι εντολές για τον Αύγουστο.

• Τα φαρμακεία έχουν πληρωθεί για συνταγές που εκτέλεσαν έως και τον Ιούνιο και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται ο Ιούλιος.

• Οι φυσιοθεραπευτές έχουν πληρωθεί 5 από τους 8 μήνες.

Οι μεγαλύτερες οφειλές πάντως για το 2014 είναι προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, εργαστηριακούς γιατρούς και κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, που έχουν πληρωθεί για τέσσερις από τους οκτώ μήνες «λόγω των περιορισμών που επιβάλλει ο κλειστός προϋπολογισμός», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Ειδικά για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά εργαστήρια η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2013 θα γίνει με την οριστικοποίηση του οικονομικού και κλινικού ελέγχου από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Για τις μεν κλινικές ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και ήδη οι πάροχοι λαμβάνουν τα αποτελέσματα του ελέγχου βάσει των οποίων θα γίνει η εκκαθάριση των οφειλών, για δε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ολοκληρώνεται στις 30/10/2014.

Για το 2014 η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας είναι η τήρηση του «κλειστού» προϋπολογισμού, χωρίς να χρειαστεί να γίνει «κούρεμα» των οφειλών προς τους παρόχους στο τέλος του έτους μέσω των μηχανισμών του rebate και του clawback. Αυτό ειδικά σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις, επιχειρείται με την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών και κανόνων συνταγογράφησης. Ο ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «αλματώδη, εξωπραγματική εικόνα απαιτήσεων για διαγνωστικές εξετάσεις». Ειδικότερα, το 2012 καταβλήθηκαν 429,3 εκατομμύρια ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, το 2013 οι απαιτήσεις έφτασαν τα 603 εκατομμύρια ευρώ και το επτάμηνο του 2014 τα 393 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα ο κλειστός προϋπολογισμός εφέτος είναι 320 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή