Ταφόπλακα 700 σελίδων για τη Χ.Α.

Ταφόπλακα 700 σελίδων για τη Χ.Α.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ναζιστική «τζιχάντ» περιγράφεται, με τεκμηριωμένα στοιχεία που προκύπτουν από το υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) στην πρόταση του εισαγγελέα Eφετών Ισίδωρου Ντογιάκου που αποτίμησε για πρώτη φορά τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας. Κεντρικό συμπέρασμά του; Η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα.

Η θεμελίωση της θέσης του στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι διέθετε ένοπλο τμήμα, στρατιωτική οργάνωση και εκπαίδευση «επιλέκτων», τυφλή υπακοή στον αρχηγό, αυστηρή, ναζιστικού τύπου, ιεραρχία, τάγματα εφόδου και οργανωμένο σχέδιο επιβολής της πολιτικής της θέσης διά της βίας και των όπλων.

Εγκριτοι νομικοί και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Ντογιάκου, ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί στο πεδίο της πολιτικής, έπειτα από ενδεχόμενες καταδίκες, κόμμα, που θεμελιωμένα θεωρείται εγκληματική οργάνωση. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 700 σελίδων πρόταση για τη δομή και τους στόχους της Χ.Α. είναι αποκαλυπτικά. Στόχος της ηγεσίας της, με απόλυτο κυρίαρχο τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, ήταν κατά την εισαγγελική πρόταση «η με κάθε τρόπο, ακόμα και με τη χρήση βίας, επιβολή σε τρίτους των πολιτικών της θέσεων, απόψεων και θεωριών της και η “τιμωρία” στοχοποιημένων ατόμων με διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές επιλογές ή αντιλήψεις». Η δράση του κόμματος, που κατά τον εισαγγελέα κλιμακώνεται επικίνδυνα από το 2008 και μετά, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα μαζικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια, και μόλις η Χ.Α. συγκροτηθεί σε πολιτικό κόμμα το 2012, μετέχοντας στις εκλογές, περιγράφεται συμπερασματικά ως εξής:

«Η επιχειρησιακή δράση του κόμματος συνίστατο σε αλλεπάλληλες, μεθοδευμένες και σε βάθος χρόνου βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, στοχοποιημένων ημεδαπών και αλλοδαπών, στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, εκβιάσεις, εμπρησμοί και άλλα». Η πεποίθηση του εισαγγελέα είναι πως επρόκειτο περί οργανωμένου σχεδίου επιβολής πολιτικών θέσεων διά της βίας.

Είναι βέβαιο, αναφέρει, «ότι καμία απολύτως εγκληματική δράση δεν θα είχε εκδηλωθεί αν δεν εκπορευόταν και δεν καλυπτόταν από την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης-κόμματος και δη από τα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκιά της, τα οποία σημειωτέον ουδέποτε αποδοκίμασαν δημόσια ή επίσημα έστω και μία από τις κορυφαίες εγκληματικές πράξεις βίας».

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε κατά τον κ. Ντογιάκο, η «προσχηματική», όπως τη χαρακτηρίζει, καταδίκη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από στελέχη της Χ.Α. «υπό το βάρος των επερχόμενων από τότε και μετά καταιγιστικών δικαστικών εξελίξεων».

Πέραν της θεμελίωσης περί εγκληματικής οργάνωσης-κόμματος ο εισαγγελέας παραπέμπει σε δίκη το σύνολο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ή ακριβέστερα, το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. αφού ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος έχει ανεξαρτητοποιηθεί και ο Στάθης Μπούκουρας έχει διαγραφεί. Τα στοιχεία που οδηγούν τον εισαγγελέα σε παραπομπή με τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση του συνόλου των βουλευτών της Χ.Α. είναι συντριπτικά, καθώς αριθμούνται δεκάδες συμμετοχές σε επιθέσεις, τάγματα εφόδου αλλά και εμπρηστικές δημόσιες τοποθετήσεις, όπου λοιδορείται το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και εγκωμιάζονται πράξεις βίας και μαζικών επιθέσεων κατά αντιφρονούντων.

Από τις ίδιες τις απολογίες του Ιωάννη Λαγού αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ηλία Κασιδιάρη, προκύπτει η συμμετοχή των ιδίων και άλλων βουλευτών σε εγκληματικές δράσεις ανά την επικράτεια. Το σημαντικότερο είναι, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, ότι οι βουλευτές δεν είχαν δευτερεύοντα ρόλο στην ιεραρχία του σκληρού πυρήνα της Χ.Α.

Κατείχαν υψηλή θέση, στη δεύτερη βαθμίδα της οργάνωσης, μετά τον Νίκο Μιχαλολιάκο, γνώριζαν, οργάνωναν και μετείχαν στις δράσεις που αποφάσιζε η Χ.Α…

Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, «ουδείς εξ αυτών αντέδρασε, στοιχειωδώς, στην τέλεση έστω και ενός από τα τόσο σοβαρά εγκλήματα, ουδείς εξέφρασε, έστω και τυπικά, ένα λόγο συμπαθείας στα θύματα και τους παθόντες. Αντιθέτως, όλοι, ανεξαιρέτως, επιδεικτικά και επανειλημμένα, ο καθένας με τον τρόπο του, αποδέχτηκαν τα διάφορα εγκλήματα και τα αποτελέσματά τους και τα εγκωμίασαν δημόσια…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή