National Geographic: Γυναίκα «βλέπει» καθηγητής στον τάφο της Αμφίπολης

National Geographic: Γυναίκα «βλέπει» καθηγητής στον τάφο της Αμφίπολης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη του καθηγητή Ιαν Γουόρθινγκτον από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη γυναίκα φιλοξενεί το περιοδικό National Geographic. Ο καθηγητής υποστηρίζει στο δημοσίευμα ότι αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό δάπεδο.

«Ο ένοικος του τάφου είναι γυναίκα, γιατί το ψηφιδωτό δείχνει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εάν μάλιστα αποδειχθεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι πως στον τάφο βρίσκεται μία από τις δύο σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη. «Και οι δύο γυναίκες αυτές θανατώθηκαν από έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Κάσσανδρο», σημειώνει ο Γουόρθινγκτον.

«Κλασικά κείμενα αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος έβαλε να δολοφονήσουν τη Ρωξάνη και τον γιο του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη γύρω στο 310 π.Χ., οπότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκείνη στον τάφο της Αμφίπολης» προσθέτει.

Ωστόσο άλλα στοιχεία δείχνουν πως πιθανότατα πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας», σημειώνει το περιοδικό, που φιλοξενεί και την άποψη του καθηγητή Φίλιπ Φρίμαν, από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να κάνει τη μητέρα του θεα, όπως είναι και η γυναικεία θεότητα στο άρμα του Πλούτωνα στο ψηφιδωτό. Επίσης, η Ολυμπιάδα εξακολουθούσε να έχει πολλή δύναμη και μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και δολοφονήθηκε τελικά από τον Κάσσανδρο και τους συμμάχους του, πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει τιμηθεί με έναν τέτοιο τύμβο» αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή