Αποψη: Βουτιές στο κακό παρελθόν μας

Αποψη: Βουτιές στο κακό παρελθόν μας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο, όπου όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο ή να αφήσουν την ταυτότητά τους… και δεν εννοώ την κομματική. Αυτό φυσικά γίνεται για να προστατευτεί το πανεπιστήμιο και οι καθημερινές του λειτουργίες: Η διδασκαλία και η έρευνα και η εξέλιξη της ακαδημαϊκής σκέψης μέσα από την καθημερινή συναναστροφή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάτι που έχει τεράστια προβλήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου η μη διεξαγωγή μαθημάτων δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερο και η διαμόρφωση σχέσεων στο πανεπιστήμιο σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε όχι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά από την κομματική προτίμηση. Οσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές, υπολογίζεται ότι οι φθορές στο ΕΚΠΑ έφτασαν μέχρι και τις 25.000 ευρώ την ημέρα από κάθε είδους καταστροφές και κλοπές.

Τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται συνολική αλλαγή υποδείγματος από το πολιτικό σύστημα μέχρι τα ΑΕΙ, παρακολουθούμε και πάλι βουτιές στο κακό παρελθόν μας. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα ΑΕΙ μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει και να κάνει ό,τι θέλει (από το να βάφει τους τοίχους μέχρι να καταστρέφει υπολογιστές και να προπηλακίζει καθηγητές), τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν οι ομάδες που ο ίδιος καθοδηγεί, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτα ή να μην επιτρέψουν την είσοδο καθηγητών και φοιτητών έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η «ελεύθερη», δηλαδή, είσοδος εξαρτάται από τις αποφάσεις εξωπανεπιστημιακών οργάνων. Η ευθύνη όσων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο για επαναστατική γυμναστική στις οθόνες είναι τεράστια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα το πώς θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και το πώς θα ανοίγουν και θα κλείνουν οι πόρτες του ή τι είδους φύλαξη θα έχει, το αποφασίζει η κυβέρνηση ή τα κόμματα. Αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών. Γι’ αυτό οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν, από τον υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή