Από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν οι σεκιούριτι

Από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν οι σεκιούριτι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, παγιωμένο καθεστώς είναι η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της φύλαξης των Προπυλαίων και των άλλων χώρων του ΕΚΠΑ. Μάλιστα, η τελευταία σύμβαση ανάθεσης έγινε επί πρυτανείας Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτό που ενόχλησε τους αντιδρώντες είναι μάλλον ότι τώρα αποφασίστηκε η εταιρεία να επιτελεί πιο αυστηρά τον ρόλο της.

Ειδικότερα, η ανάθεση φύλαξης του ΕΚΠΑ σε ιδιωτική εταιρεία αποφασίστηκε και ολοκληρώθηκε σε δύο συνεδριάσεις της Συγκλήτου, στις 30 Απριλίου και στις 27 Ιουλίου 2014. Το ύψος της σύμβασης είναι 3.400.000 ευρώ για μία πενταετία. Αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση είναι ότι από 1ης Σεπτεμβρίου άνδρες εταιρείας security κυκλοφορούν με στολή και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αφού η νέα εταιρεία που ανέλαβε τη φύλαξη του ΑΕΙ έχει εφοδιάσει τους εργαζομένους της με συγκεκριμένου τύπου γιλέκα. «Είναι υποχρεωμένοι να φορούν στολή», δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Την ίδια στιγμή υπάρχει πρόθεση για την είσοδο στον χώρο να ζητείται επίδειξη ταυτότητας.

Βέβαια, ενώ οι φοιτητές αριστερών κομμάτων αντιδρούν, πολλοί φοιτητές παρουσιάζονται θετικοί στα νέα μέτρα. «Θεωρώ πως είναι άσχημο να παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος του ιδρύματος και κατά λογική ακολουθία και όλων των φοιτητών. Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχει πανεπιστημιακή φύλαξη και στην Ελλάδα πρωτοπορούμε και σε αυτό αρνητικά για ακόμη μία φορά εμμένοντας σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες του παρελθόντος. Εχουμε δει αρκετές φορές να λαμβάνουν χώρα στο ΕΚΠΑ περιστατικά τυφλής βίας και γενικότερα επικρατεί μια ανομία στην οποία η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να δώσει ένα τέλος οριστικό. Πρέπει άμεσα να συσταθεί ένα ειδικό σώμα πανεπιστημιακής φύλαξης, το οποίο θα έχει ως σκοπό του την προστασία του Ιδρύματος και της ασφάλειας ολόκληρης της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας», δήλωσε στην «Κ» ο Νίκος Μπακλαβάς, φοιτητής στη Νομική Αθηνών.

«Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν τις παραβατικές συμπεριφορές με τη δράση τους, όπως οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητές στο επάγγελμα, που στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ δίδαξαν μαθήματα ανομίας και τραμπουκισμού στους φοιτητές τους. Μία εξ αυτών, η κ. Φωτίου, έχει διδάξει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που διαθέτει σώμα φύλαξης και εκεί δεν έκανε τέτοιες “μαγκιές”» λέει ο Σάκης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. «Τασσόμαστε υπέρ ενός πανεπιστημίου που κανένας δεν θα φοβάται να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης στα ΑΕΙ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίησή της», συμπλήρωσε ο Απόστολος Μπακόλας, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Αντί να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, αντί να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας του πανεπιστημίου, η πρυτανεία, ακολουθώντας το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη”, επιχειρεί να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου στο πανεπιστήμιο που αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στη συλλογική δράση και διεκδίκηση. Νερό στον μύλο της κυβέρνησης ρίχνουν όσοι αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα και σκόπιμα τα συνδέουν με τους αγώνες στα πανεπιστήμια, όσοι θέλουν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως τμήμα της “ανομίας” στις σχολές, αλλά και διάφορες ομάδες που δρουν εκφυλιστικά στο φοιτητικό κίνημα και με τις ενέργειές τους δίνουν το πάτημα για να συκοφαντείται και να απομαζικοποιείται», τόνισε η ΚΝΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή