Η Γερμανία επαινεί τον Σπ. Σημίτη

Η Γερμανία επαινεί τον Σπ. Σημίτη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν έπρεπε να συμπυκνώσουμε σε ένα όνομα την υπόθεση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αυτό θα έπρεπε να είναι Σημίτης», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung επί τη ευκαιρία των 80ών γενεθλίων του Σπύρου Σημίτη, καθηγητή Νομικής και μέχρι πρότινος διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. «Χρόνια πολλά» ευχήθηκε εξάλλου στον κ. Σημίτη ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος απέστειλε προσωπική επιστολή στον έγκριτο νομικό. «Για τη δραστηριοποίησή σας στον τομέα της προάσπισης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σας ευχαριστώ προσωπικά ως πολίτης Γκάουκ κι εξίσου εγκάρδια ως πρόεδρος της χώρας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του. «Επί πολλές δεκαετίες εργαστήκατε άοκνα για την απαραίτητη θωράκιση μιας δημοκρατικής κοινωνίας και την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Με τη δράση σας οξύνατε την ευαισθησία των πολιτών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικότητάς τους», επισήμανε ο κ. Γκάουκ.

Από έναν φοιτητή-θαύμα, που ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 17 ετών τις σπουδές του στη Γερμανία, εξελίχθηκε σε έναν καθηγητή-θαύμα, ο οποίος «έγινε διεθνής κορυφή σε τρεις πολύ διαφορετικούς τομείς του δικαίου: το εργατικό και το οικογενειακό δίκαιο, καθώς και την προστασία προσωπικών δεδομένων», έγραψε η Sueddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ιστορία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ξεκίνησε από το κρατίδιο της Εσσης, όπου θεσπίστηκε μια καινοτόμος -σε διεθνές επίπεδο- νομοθεσία στον τομέα. Ο νεαρός τότε καθηγητής Νομικής στη Φρανκφούρτη «λειτούργησε και περιφρούρησε αυτόν τον φάρο», όπως αποκαλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο η Sueddeutsche. «Ολα αυτά ξεκίνησαν σε μια εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν τεράστια κουτιά», εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, η οποία απαριθμεί τα πόστα από τα οποία πέρασε o Σπύρος Σημίτης: «Κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος ων, έγινε σύμβουλος των γερμανικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Καναδά (και παραμένει)». «Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν αφορά μόνο την ιδιωτική σφαίρα, αλλά ταυτόχρονα και τη δημοκρατία», εκτιμά η εφημερίδα, αν και -όπως σπεύδει να προσθέσει- αυτή τη γνώση δεν έχει ακόμη καταφέρει να τη μεταλαμπαδεύσει στις κυβερνήσεις.

«Ο κ. Σημίτης ανήκει στους λίγους καθηγητές οι οποίοι επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τις σχετικές συζητήσεις. Είναι ένας πολιτικοποιημένος καθηγητής, ο οποίος όμως ουδέποτε επέτρεψε τη χειραγώγησή του από κάποιο κόμμα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σκιαγράφηση του χαρακτήρα του. Ενδεικτικό είναι ότι οι συνεργάτες του αποκαλούν «σημιτική» τη δυνατότητα του καθηγητή να ενδύει την κριτική του με ευγένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή