Τα Ελληνόπουλα 7-9 ετών τα πιο παχύσαρκα στην Ε.Ε.

Τα Ελληνόπουλα 7-9 ετών τα πιο παχύσαρκα στην Ε.Ε.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πιo «τροφαντά» παιδιά της Ευρώπης φαίνεται ότι είναι τα Eλληνόπουλα στις τρυφερές ηλικίες των 7 και 9 ετών, καθώς έχουν το υψηλότερο μέσο σωματικό βάρος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό καταγράφει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παιδική παχυσαρκία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21-26 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα το 48,9% των επτάχρονων αγοριών και το 44,8% των επτάχρονων κοριτσιών έχει βάρος άνω του φυσιολογικού. Στα αγόρια αυτής της ηλικίας, το μέσο βάρος είναι τα 29,5 κιλά και το ποσοστό παχυσαρκίας 23,9%, ενώ για τα κορίτσια το μέσο βάρος είναι 29,1 κιλά και το ποσοστό παχυσαρκίας 18,6%. Τόσο το μέσο βάρος, όσο και τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία). Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί για τα παιδιά ηλικίας 9 ετών: το 57,2% των αγοριών στη χώρα μας έχει βάρος άνω του φυσιολογικού, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 50% των κοριτσιών.

Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα στα χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια 7 ετών από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ ήταν 25,5% και σε κορίτσια 26,4%. Αντίστοιχα, αγόρια και κορίτσια οικογενειών με εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 ευρώ τα ποσοστά ήταν 6,7% και 12,5%.

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 65% των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5 -10 ετών έχουν έναν παράγοντα κινδύνου (υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη), ενώ το 25% αυτών έχουν τουλάχιστον δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. «Ηδη από την ηλικία των δέκα ετών τα παιδιά έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα εμφράγματα που βλέπουμε σήμερα να συμβαίνουν στην ηλικία των 45 ετών, σε μια δεκαετία μπορεί να γίνονται στην ηλικία των 35. Και όσο μικρότερες ηλικίες χτυπάνε τόσο πιο επικίνδυνα είναι», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ, Ευθύμιος Καπάνταης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή