«Ξέπλυναν» 240 εκατ. από το Καζαχστάν

«Ξέπλυναν» 240 εκατ. από το Καζαχστάν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε πριν από μερικές μέρες στα γραφεία του ΣΔΟΕ, όπου στεγάζεται η Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Κλιμάκιο αξιωματούχων με υψηλή εκπροσώπηση από το μακρινό Καζαχστάν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Αρχής, για να ενημερωθεί σχετικά με μεγάλη υπόθεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος που είχε εντοπιστεί στη χώρα μας.

Επικεφαλής του κλιμακίου, ο συνταγματάρχης Εθνικής Ασφαλείας του Καζαχστάν Emar Aimbetov, ο οποίος συνοδευόμενος από συνεργάτες του ενδιαφερόταν άμεσα για τα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας και αφορούσαν «μαύρο» χρήμα που βρέθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ακίνητα πολυτελείας που σχετίζονταν με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους του Καζαχστάν.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Η Αρχή για το «ξέπλυμα», σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ερευνών, έπεσε πάνω σε υπόθεση, όπου εμπλέκεται πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Καζαχστάν, ο οποίος είχε καταχραστεί εκατομμύρια ευρώ στη χώρα του και τα είχε βγάλει στο εξωτερικό, πολλά από αυτά στην Ελλάδα. Οι έρευνες εντόπισαν την ύπαρξη πολυτελέστατου ακινήτου στα νότια προάστια του οποίου πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο συγκεκριμένος και άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν «μαύρα» χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες συμφερόντων του.

Για την ιστορία, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ηταν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στο Καζαχστάν, άνθρωπος πολύ κοντά στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Το όνομά του, προκύπτει από έγγραφο της Αρχής, που υπογράφει ο πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδης. Στο παρελθόν μάλιστα είχε νυμφευθεί την κόρη του προέδρου του Καζαχστάν.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο το οποίο απεστάλη στις εισαγγελικές αρχές για να κινηθεί διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών παρένθετων προσώπων, «κατασκεύαζε πλασματικές οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις διαφόρων εταιρειών και στη συνέχεια, υπό την απειλή διώξεων, εκβίαζε τους ιδιοκτήτες ή τους νομίμους εκπροσώπους τους και τους αποσπούσε διάφορα περιουσιακά στοιχεία». Το ύψος του «μαύρου» χρήματος που εντοπίστηκε από την ελληνική Αρχή αγγίζει τα 240 εκατομμύρια ευρώ!

Μέσω Αυστρίας

Η διακίνηση του «μαύρου» χρήματος, όπως προέκυψε από τις συντονισμένες έρευνες, έγινε μέσω Αυστρίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα. Σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο εξαγωγής των εκατομμυρίων ευρώ από το Καζαχστάν, όπως έδειξαν οι έρευνες, διαδραμάτισε μία διπλωμάτης του Καζαχστάν που υπηρετούσε σε πόστο στην Αυστρία. Η συγκεκριμένη ήταν και το πρόσωπο που εμφανιζόταν ως κάτοχος εκατομμυρίων ευρώ ή μέτοχος σε εταιρείες όπου διακινούσαν το «μαύρο χρήμα», ενώ στη χώρα μας ήταν εκείνη που διατηρούσε ακίνητο το οποίο είχε αποκτηθεί με «μαύρα» λεφτά στην περιοχή της Γλυφάδας.

Οι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, διώκονται ήδη από τις αρχές του Καζαχστάν για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά, εκβίαση και δωροδοκία.

Από την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Καζαχστάν, η υπόθεση θεωρείται από τις αρμόδιες αρχές ως σοβαρή και διερευνάται σε βάθος. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφο της ελληνικής Αρχής, δεσμεύθηκαν λογαριασμοί σε ελληνικές τράπεζες και δόθηκε παράλληλα εντολή δέσμευσης και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων και πολυτελέστατη κατοικία στη Γλυφάδα.

Το αίτημα της δικαστικής συνδρομής που έφθασε από το Καζαχστάν προς τις ελληνικές αρχές στο τέλος Ιουνίου του 2014, συγκεκριμένα στις 28 του μήνα, πυροδότησε τον κύκλο των ερευνών που οδήγησαν σε πολύτιμα, κατά τις αρχές, ευρήματα.

Πάντως, η συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Καζαχστάν με τον επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα» κ. Παναγιώτη Νικολούδη υπήρξε κομβική για τη συνέχεια των ερευνών προς ανεύρεση όλων των χρημάτων που διακινήθηκαν στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια εντοπισμού τους και δέσμευσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή