Υπόδειξη 16 οικοπέδων στο Χαλάνδρι για τη μεταστέγαση των Ρομά

Υπόδειξη 16 οικοπέδων στο Χαλάνδρι για τη μεταστέγαση των Ρομά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίστα με 16 οικόπεδα εντός του Δήμου Χαλανδρίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταστέγαση -ανά μικρές ομάδες ή οικογένειες- των τσιγγάνων του παράνομου καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο, παρέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το ζητούμενο είναι βέβαια πώς η υπόθεση αυτή θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη, δημιουργώντας -αν επιτύχει- ένα προηγούμενο για τον χειρισμό αναλόγων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι 16 χώροι που υποδείχτηκαν έχουν έκταση από 586 τ.μ. έως 2 στρέμματα και βρίσκονται διάσπαρτοι στον δήμο. «Δεδομένου ότι η κατεδάφιση του παράνομου οικισμού στην περιοχή του Νομισματοκοπείου θα προχωρήσει όπως επιτάσσει ο νόμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αναμένει, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, την απάντηση του Δήμου Χαλανδρίου για το ποιοι από τους προτεινόμενους χώρους πρόκειται να αξιοποιηθούν», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση. «Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι προτεραιότητα και υποχρέωση του Δήμου Χαλανδρίου η προσωρινή μεταστέγαση των Ρομά σε χώρους του οικείου δήμου».

Το ζητούμενο τώρα είναι τι είδους είναι αυτοί οι χώροι (δεν θα είχε νόημα η συζήτηση αν έχουν προταθεί χώροι δεσμευμένοι για τη δημιουργία πάρκων ή παιδικών χαρών) και πώς θα υλοποιηθεί η μεταστέγαση των τσιγγάνων. Προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας των οικοπέδων, αλλά η υλοποίηση κάποιας μορφής στεγαστικού προγράμματος, με οικονομική υποστήριξη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που είχε ανάλογη εμπειρία και αρμοδιότητα έχει καταργηθεί). Με αυτό το δεδομένο, στην υπόθεση αναμένεται να εμπλακεί και η Περιφέρεια Αττικής, ως φορέας που διαχειρίζεται περιφερειακά κοινοτικά προγράμματα και θα πρέπει να παρουσιάσει πολιτικό σχεδιασμό για τους Ρομά. Οσον αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επισημαίνει ότι «είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζονται για τους Ρομά συνθήκες διαβίωσης που να πληρούν τους όρους των διεθνών συμβάσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή