Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάρρηξης

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάρρηξης

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αραγε αυτή η διάρρηξη θα ευαισθητοποιήσει όσους αδιαφορούν ή κλείνουν τα μάτια για την κατάντια του Θεατρικού Μουσείου; Γιατί ήταν αναμενόμενο τι θα συνέβαινε μετά την παραίτηση τόσων χρόνων.

Με άνεση χρόνου

Ετσι μετά τους ψύλλους και τα αδέσποτα, τοξικομανείς εισέβαλαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας 50. Και όπως φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις, είχαν άνεση χρόνου για να αλωνίσουν σε όλες τις αίθουσες του μουσείου, να αφαιρέσουν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, router, ακόμη και τα κλειδιά κάποιων γραφείων, αλλά και να προκαλέσουν ελαφρές καταστροφές στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι πολύτιμο.

Εικόνα καταστροφής αντίκρισε χθες το πρωί, μπαίνοντας στο μουσείο, ο ηθοποιός Γιώργος Δεπάστας. Και παντού σύριγγες και πεταμένα σπίρτα στη μοκέτα. Ο αρχικός φόβος ότι είχαν αφαιρεθεί ιστορικές φιγούρες των Βασίλαρου και Σπαθάρη καταλάγιασε όταν τις βρήκαν αργότερα στο πάτωμα ανάποδα, ενώ ευτυχώς οι δράστες δεν κατέστρεψαν κοστούμι της Μαρίας Κάλλας που είχε επιστραφεί από πρόσφατη έκθεση.

Στο Θεατρικό Μουσείο δεν υπάρχει βέβαια σύστημα συναγερμού (λες και ανήκει σε άλλον αιώνα), για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά σε μια γειτονιά στην οποία, όχι μόνο τα βράδια αλλά και τα πρωινά, οι περαστικοί έρχονται αντιμέτωποι με την εικόνα νεαρών παιδιών που κάνουν χρήση καθισμένα στα παγκάκια.

Λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, όπως σημειώνει η Κάτια Αλεξάνδρου (υπάλληλος σε επίσχεση εργασίας όπως άλλωστε και όσοι έμειναν στο μουσείο), δεν έγινε. Από τον συνάδελφό της, πάντως, Γ. Δεπάστα ενημερώθηκε το γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα καθώς και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων που άλλαξαν κλειδαριά και τοποθέτησαν λουκέτο στην εξωτερική πόρτα.

Λύση της στιγμής σε μια υπόθεση που δεν κλείνει αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα για τη σωτηρία του μουσείου, το οποίο παλεύει να γλιτώσει από τα χρέη, αλλά πάνω απ’ όλα την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας αλλά και όλων μας. Εκεί παραμένουν οι ψύλλοι, τα συμπαθή κατά τα άλλα τετράποδα αλλά και οι διάφοροι εξαρτημένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή