ΕΚΠΑ: «Συνωστισμός» στις σχολές αυξημένης ζήτησης λόγω μετεγγραφών

ΕΚΠΑ: «Συνωστισμός» στις σχολές αυξημένης ζήτησης λόγω μετεγγραφών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και διπλάσιο, σε κάποιες περιπτώσεις, αριθμό φοιτητών από τους εισακτέους μέσω εξετάσεων, καλούνται να φιλοξενήσουν οι «δημοφιλείς» σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών λόγω των μετεγγραφών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος.

«Μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι' άλλες Σχολές και Τμήματα. Όμως αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου παράλληλα εκφράζεται ανησυχία για το κατά πόσο οι υποδομές του ιδρύματος μπορούν να αντεπέξλθουν στον αυξημένο αριθμό φοιτητών.

«Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία. Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική», επισημαίνεται.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΚΠΑ, προτείνει να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης ανά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής.

«Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του» σημειώνεται.

Μάλιστα, στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ιατρικής Σχολής:

«Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Για να σας το κάνω λιανά: η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι' αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές, ούτε καθηγητές, ούτε διοικητικούς υπαλλήλους», ανέφερε ο κ. Φορτσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή