Θωράκιση των λιμανιών στις νέες οδηγίες για Εμπολα

Θωράκιση των λιμανιών στις νέες οδηγίες για Εμπολα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση δύο εικοσιτετράωρα πριν φτάσει ένα πλοίο σε λιμάνι της Ελλάδας για την κατάσταση της υγείας επιβατών και πληρώματος, αλλά και καραντίνα εντός του πλοίου στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος του ιού Εμπολα, είναι μεταξύ των οδηγιών που έχει αποστείλει το υπουργείο Υγείας στα λιμάνια της χώρας για την «ενίσχυση» του επιπέδου ετοιμότητας για τον αιμορραγικό πυρετό. Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπ. Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, ο χρόνος ταξιδιού από την αναχώρηση από τις προσβληθείσες περιοχές έως την άφιξη του πλοίου στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 10 ημέρες (από το κοντινότερο λιμάνι). Δεδομένου του χρόνου επώασης του ιού Εμπολα (21 ημέρες), υπάρχει ενδεχόμενο εισαγωγής στη χώρα κρούσματος μέσω πλοίου. Κατόπιν τούτου, επιβάλλεται η αποστολή απ’ όλα τα πλοία διεθνούς ναυσιπλοΐας, πριν από τον κατάπλου στα ελληνικά λιμάνια, Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας -με υπογραφή πλοιάρχου- που θα πρέπει να συνοδεύονται με τον κατάλογο των λιμένων που προσέγγισε το πλοίο, καθώς και τον κατάλογο των μελών του πληρώματος, των επιβατών ή άλλων προσώπων που επέβησαν στο πλοίο/σκάφος.

Στις περιπτώσεις παρουσίας κρούσματος λοιμώδους φύσεως, κρουαζιερόπλοιων και πλοίων από χώρες με επιδημία Εμπολα, οι Ναυτιλιακές Δηλώσεις Υγείας θα αποστέλλονται 48 ώρες πριν από την άφιξη στο λιμάνι με επικαιροποίηση στις 24 ώρες και οι λίστες πληρώματος θα περιέχουν εκτός από ονόματα και τηλέφωνα επικοινωνίας και τόπο διαμονής στην Ελλάδα.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ενώ προβλέπεται με την προσέγγιση σε λιμάνι, καραντίνα εντός του πλοίου του πληρώματος και όσων ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή. Εάν επιβεβαιωθεί μόλυνση από τον Εμπολα, η καραντίνα διαρκεί 21 ημέρες.

Μέτρα στις φυλακές

Την ίδια στιγμή, τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον Εμπολα στις φυλακές της χώρας ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η ΟΣΥΕ ζητεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό στις φυλακές και αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό με ενδεδειγμένα μέσα προστασίας, όπως είναι γάντια, μάσκες κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή