Κατανομή δαπανών ΕΟΠΥΥ βάσει ποιότητας υπηρεσιών

Κατανομή δαπανών ΕΟΠΥΥ βάσει ποιότητας υπηρεσιών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος παρέχει επαρκέστερες υπηρεσίες υγείας, διαθέτει καλύτερες υποδομές και είναι «εντιμότερος» στις συναλλαγές του με τον ΕΟΠΥΥ, θα λαμβάνει περισσότερα. Αυτή η λογική διέπει τον νέο τρόπο κατανομής του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ανά ιδιωτική κλινική για νοσηλεία ασφαλισμένων, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές κατανέμεται με βάση έξι δείκτες ποιότητας, ο καθένας εκ των οποίων έχει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας ως προς την τελική «μοιρασιά» των κονδυλίων. Οι έξι δείκτες αφορούν την ποιότητα του νοσηλευτικού έργου (θα υπολογίζονται αρνητικά οι επανεισαγωγές των ίδιων περιστατικών), τη φερεγγυότητα των κλινικών ως προς τις οικονομικές τους απαιτήσεις (θα λαμβάνεται υπόψη εάν έχουν απορριφθεί υποβληθείσες δαπάνες), την επάρκεια υπηρεσιών (ενεργές ιατρικές ειδικότητες), τη βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν, την επάρκεια υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας (μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Νεογνών) και την ποιότητα υποδομών και οργάνωσης με βάση πιστοποίηση από διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο φορέα. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Βορίδης παρουσιάζοντας την απόφαση, «εισάγεται ένα στοιχείο διαρκούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις κλινικές, προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας». Πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται η έκδοση αντίστοιχης απόφασης και για τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο νέος τρόπος κατανομής της δαπάνης θα ισχύσει για τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ που θα «μοιραστούν» σε 140 κλινικές. Θα γίνει μία «προσωρινή» κατανομή των ποσών με βάση τα στοιχεία του 2013 -ένα έτος που καταγράφηκαν 440.000 νοσηλείες ασφαλισμένων σε κλινικές- και τα τελικά ποσά θα καθοριστούν, αφού θα ληφθούν υπόψη τυχόν μεταβολές των ποιοτικών δεικτών κάθε κλινικής και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών, που ξεπερνούν την κατανομή με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα «κουρεύονται» με βάση τον μηχανισμό του claw back. Οπως πάντως διαμήνυσε ο κ. Βορίδης, ουδεμία κλινική μπορεί να αρνηθεί επί πιστώσει νοσηλεία σε ασφαλισμένο με το σκεπτικό της εξάντλησης του προϋπολογισμού, εάν θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τον ΕΟΠΥΥ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι καταγράφεται υπέρβαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές του πρώτου εξαμήνου του 2014, ύψους 55 εκατ. ευρώ (40% της δαπάνης του πρώτου εξαμήνου).

«Ανοιχτές» δράσεις

Ερωτώμενος σχετικά με την επικείμενη άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει «ανοιχτές» περίπου 20 δράσεις κυρίως «διαρκείς» και τεχνικού χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «δεν έχει κάτι πολιτικά θεαματικό». Διευκρίνισε ότι για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει τη διεθνή υποχρέωσή της να παραδώσει μελέτη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης απελευθέρωσης των τιμών τους, η οποία κατέδειξε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Εν τω μεταξύ, θετικά μηνύματα ως προς την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στέλνουν τα στοιχεία των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Το διάστημα αυτό η υπέρβαση από τον μηνιαίο στόχο ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ (κάθε μήνα), όταν τους προηγούμενους μήνες η υπέρβαση ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Αυξητική τάση καταγράφεται και στη χρήση των γενοσήμων, καθώς το δεύτερο τετράμηνο του 2014 αυξήθηκε από 19% σε 24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή