Οι μετεγγραφές δημιουργούν το αδιαχώρητο

Οι μετεγγραφές δημιουργούν το αδιαχώρητο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τοίχους ετοιμάζονται να γκρεμίσουν στο ΕΜΠ για να ενώσουν αίθουσες και έχουν παραγγείλει και… σκαμπό για τους πρωτοετείς φοιτητές που θα πάρουν μετεγγραφή στο ίδρυμα. «Βέβαια, τα μέτρα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. Τι θα γίνει με τις ανάγκες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πού θα βρούμε διδάσκοντες για τα επιπλέον τμήματα που θα δημιουργηθούν;» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας. Η ευχαρίστηση των πανεπιστημιακών για την αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στα μαθήματα, στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ έχει μετατραπεί σε… πονοκέφαλο, λόγω του κύματος των φοιτητών με μετεγγραφή από τα περιφερειακά ιδρύματα. Πάντως, επιστρέφουν στα πανεπιστήμια περίπου 400 διαθέσιμοι διοικητικοί υπάλληλοι από τις σχετικές λίστες του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ανακύψουν στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος με τα συντονιστικά των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ουσιαστικά αναζητούνται τρόποι για την ενίσχυση σε διδακτικό προσωπικό και κονδύλια των ιδρυμάτων που βαρύνονται από τις μετεγγραφές καθώς και την επίλυση του θέματος των διαθεσίμων διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν μεγάλη επιβάρυνση λόγω μετεγγραφών, εξετάζει την αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων με διδακτορικό σε θέσεις συμβασιούχων επιστημονικών συνεργατών που θα καλύψουν ανάγκες σε μαθήματα και βοηθητικό διδακτικό έργο. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου εστίασε στην αξιοποίηση των κονδυλίων από τα «κλεμμένα», δηλαδή τα κονδύλια από εγκληματικές ενέργειες που επεστράφησαν στο Δημόσιο. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος των 9 εκατ. ευρώ από τα «κλεμμένα» που έχουν διατεθεί στο υπ. Παιδείας (μόνο ένα εκατ. ευρώ έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί για ενίσχυση των ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων).

Παράπονα

Από την άλλη, πάντως, τα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το πρόβλημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι δίνεται -για επικοινωνιακούς λόγους- προτεραιότητα σε εμβληματικά ΑΕΙ και μεγάλες σχολές (όπως π.χ. η Νομική και η Ιατρική Αθηνών) παρότι η επιβάρυνση των υπολοίπων ΑΕΙ/ΤΕΙ της Αττικής είναι εξίσου μεγάλη. «Το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να χειριστεί ακραία προβλήματα μένοντας μόνο σε κάποια τμήματα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν το πρόβλημα» ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής πρύτανης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη. Ενδεικτικά, αίτημα είναι, στην κατανομή των επιπλέον πιστώσεων, να ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των μελών ΔΕΠ κάθε ΑΕΙ/ΤΕΙ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των πρωτοετών φοιτητών και όχι μόνο η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των πρωτοετών φοιτητών λόγω μετεγγραφών.

Παράλληλα, κρίσιμος παράγοντας είναι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων κάθε ΑΕΙ για τη διεκπεραίωση των μετεγγραφών και της γραμματειακής υποστήριξης σε κάθε ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος Νοεμβρίου θα επιστρέψουν στα ΑΕΙ περίπου 400 διοικητικοί υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα. Εξ αυτών οι 142 θα καλύψουν θέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξ αυτών οι 97 είναι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και υπόλοιποι 45 άλλου ΑΕΙ. «Εκκρεμεί και η επιστροφή άλλων 357 διοικητικών υπαλλήλων. Χωρίς αυτούς είναι αδύνατο να εξυπηρετήσουμε τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για μετεγγραφή» δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή