Στη Βουλή έγγραφο Ρακιντζή για απαλλακτικά βουλεύματα

Στη Βουλή έγγραφο Ρακιντζή για απαλλακτικά βουλεύματα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφο πέντε σελίδων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα τα οποία φέρονται να τυγχάνουν ιδιότυπης ασυλίας, αλλά με μόνο ενδεικτικές επισημάνσεις νομοθετικών ρυθμίσεων μέσω των οποίων φαίνεται να καλύπτονται αναδρομικά παραβάσεις ή να απαλλάσσονται από ευθύνες δημόσιοι λειτουργοί, συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής και κατετέθη στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το έγγραφο συνετάχθη έπειτα από ερώτηση του κ. Πάνου Καμμένου στηριχθείσα σε πρόσφατες σχετικές καταγγελίες του ίδιου του κ. Ρακιντζή.

«Δεδομένου ότι η αποκάλυψη προσώπων που έχουν απαλλαγεί με απαλλακτικά βουλεύματα αποτελεί το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και παράλληλα παράβαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναφερθούν μόνο ενώπιον του δικαστικού λειτουργού στον οποίο ανετέθη η διαταχθείσα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διακριβωθούν ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρακιντζής. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις, ο γενικός επιθεωρητής, μεταξύ άλλων, μνημονεύει νόμους των ετών από 2010 έως 2014, μέσω των οποίων διευθετήθηκαν -όπως λέει- υποθέσεις σχετικές με διαγραφή χρεών δημοτικών επιχειρήσεων και απαλλαγή διοικούντων από κάθε ευθύνη γι’ αυτά, παύση ποινικών διώξεων για διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ, παύση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επιδόματα σε προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας κατά το παρελθόν, ζητήματα σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, νομιμοποίηση μισθολογικών υπερβάσεων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων κ.ά.

Τα εμπόδια

«Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που ενίοτε έχουν τεθεί από δημόσιους φορείς στο έργο του ΓΕΔΔ, αυτά αφορούν τη μη σύμπραξη ή αποστολή των απαραίτητων για τον έλεγχο στοιχείων, τη μη υλοποίηση πορισμάτων και εκθέσεων ελέγχου, την αποφυγή αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών εμπλεκόμενων υπαλλήλων, οργάνων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, ειδικά των αιρετών», προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρακιντζής. Τέλος, σημειώνει ότι «με την αιτιολογία ότι οι φορολογικοί έλεγχοι προγραμματίζονται πλέον από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από τον ΓΕΔΔ να μην υποδεικνύονται πλέον εκ μέρους του συγκεκριμένες φορολογικές δράσεις νομικών ή φυσικών προσώπων ή ακόμα και εμπλεκομένων σε υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή