Λοβέρδος: Δεν μειώνονται οι εισακτέοι

Λοβέρδος: Δεν μειώνονται οι εισακτέοι

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικός στη μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζεται ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μία ημέρα μετά την πρότασή του, ο ορισμός του αριθμού να γίνεται από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ και όχι από το υπουργείο, ο υπουργός παρουσιάστηκε να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδρυμάτων και να προτάσσει το αίτημα της ελληνικής οικογένειας για μαζικό πανεπιστήμιο. «Δηλαδή, ο εξορθολογισμός που ζητούν τα πανεπιστήμια από τη μία και η κοινωνία απέναντι», είπε, εκτιμώντας ότι «τα ιδρύματα θα υποκλιθούν στην κοινωνία» και θα ορίσουν περισσότερους εισακτέους απ’ ό,τι το υπουργείο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε χθες (Real Fm) ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) θα συζητήσει στις 18 Νοεμβρίου την πρόταση τα ΑΕΙ/ΤΕΙ να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων τους. Να σημειωθεί ότι τα ΑΕΙ ζητούν έως και 50% λιγότερους εισακτέους σε σχέση με ό,τι ορίζει το υπουργείο. Επίσης, υπάρχει παλαιότερη σχετική εισήγηση του ΕΣΥΠ, η οποία δεν υιοθετήθηκε. «Πιστεύω ότι αν δώσουμε την αρμοδιότητα στα ιδρύματα, θα ορίσουν περισσότερους εισακτέους. Θα υποκλιθούν μπροστά στην κοινωνία. Σας το υπογράφω», είπε ο κ. Λοβέρδος. «Δεν είμαι υπέρ της μείωσης του αριθμού. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπως η Ιατρική, που πρέπει να σταματήσει να παίρνει φοιτητές γιατί οι γιατροί μας φεύγουν στο εξωτερικό. Αλλά δεν μπορείς να το πεις αυτό σε μια οικογένεια. Ξέρετε πώς θα αντιδράσει; Θα στείλει το παιδί στη Ρουμανία. Το τονίζω και λέω ότι δεν θα μείωνα τον αριθμό», πρόσθεσε.

Ομως, ο ίδιος δηλώνει ότι η μείωση του αριθμού είναι ορθολογιστική πολιτική για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αλλά αντί να την υιοθετήσει, μεταθέτει την πολιτική ευθύνη. «Επειδή δεν μειώνω τον αριθμό και αντιστέκομαι υπέρ των μετεγγραφών, ακούω τα εξ αμάξης. Και εκεί αντιδρώ και λέω: Θέλετε, κύριοι, να είστε ορθολογιστές; Δηλαδή, η λειτουργικότητα των ΑΕΙ πάνω απ’ όλα; Πιστεύετε ότι η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με μετεγγραφές, αλλά με επιδόματα τα οποία δεν έχουμε να δώσουμε; Πάρα πολύ ωραία, πάρτε την αρμοδιότητα. Σας το υπογράφω: τα ιδρύματα θα έχουν λιγότερες αντιστάσεις από εμάς», είπε.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κόντρα αριστερών φοιτητών με την πρυτανεία του ΕΚΠΑ για τα μέτρα φύλαξης των Προπυλαίων και τη λειτουργία της Συγκλήτου. Χθες, φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της Νομικής και Φιλοσοφικής Σχολής, για να μετάσχουν στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Σήμερα (10 π.μ.) φοιτητές θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη στα Προπύλαια, ενώ ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων αναφέρει ότι «η πρυτανεία δεν είναι κλαμπ της παραλιακής όπου διεξάγεται πριβέ πάρτι με λίστα προσκεκλημένων». Πάντως, ο κ. Φορτσάκης έλαβε τη στήριξη των ομότιμων καθηγητών του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή