Εναλλακτική θέρμανση, με προσοχή

Εναλλακτική θέρμανση, με προσοχή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μυρωδιά την οποία οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει με τα ορεινά χωριά και τα χειμερινά τουριστικά θέρετρα, αυτή του καμένου ξύλου, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνώριμη στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης έχει στρέψει πολλούς Αθηναίους στη χρήση σομπών που λειτουργούν με την καύση υγραερίου, πετρελαίου ακόμα και ξύλων. Οι συγκεκριμένες «λύσεις ανάγκης», όπως συνήθως χαρακτηρίζονται, εκτός από την αύξηση του νέφους στην πρωτεύουσα δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενα από αυτά είναι και ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς που απασχολεί και φέτος την πυροσβεστική.

Το 2014 πέντε άτομα κάηκαν όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο σπίτι τους εξαιτίας της πηγής θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν. Το 2013 κάηκαν 16 άτομα από την ίδια αιτία. Από αυτούς 14 άτομα έχασαν τη ζωή όταν έπιασε φωτιά κάποιο αντικείμενο στο σπίτι από αναμμένο τζάκι ή ξυλόσομπα και στη συνέχεια ξέσπασε πυρκαγιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2007 έχουν καεί τουλάχιστον 85 άτομα με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συντάσσει η Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από τζάκια, ηλεκτρικές θερμάστρες, ξυλόσομπες, σόμπες πετρελαίου κ.ά. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα περιστατικά, ωστόσο, έχουν σημειωθεί στην επαρχία, με θύματα κυρίως ηλικιωμένα άτομα. «Φυσικά, οι πυρκαγιές που προκαλούνται με αυτό τον τρόπο είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό των θυμάτων. Ευτυχώς οι περισσότερες φωτιές δεν έχουν ανθρώπινα θύματα, ενώ αρκετές είναι εκείνες που σβήνονται από τους ίδιους τους πολίτες χωρίς να ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική» μας λέει ο διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού, αντιπύραρχος Ηλίας Τσαπούρας.

Και φέτος η Πυροσβεστική ζητάει από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τέτοιων μέσων θέρμανσης, να διαβάζουν προσεκτικά και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των κατασκευαστών των θερμαντικών πηγών, όπως και να επιλέγουν συσκευές που διαθέτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή ή -εάν είναι δυνατόν- να αποφεύγεται η χρήση της γυμνής φλόγας ως μέσου θέρμανσης. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου διαφόρων αντικειμένων που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά από τις εστίες θέρμανσης. Θα πρέπει να απομακρύνονται ιδιαίτερα εύφλεκτα αντικείμενα, όπως οι κουρτίνες» συμβουλεύει ο κ. Τσαπούρας. Οπως λέει, σε πολλά σπίτια όπου ξεσπάει φωτιά από τη χρήση γυμνής φλόγας (όπως το τζάκι), η πυρκαγιά ξεκινάει από κάποιο χαλί που μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά.

Η χρήση «εναλλακτικών» μέσων θέρμανσης πάντως μετατρέπεται σε τάση. Πολύ μεγάλα καταστήματα ειδών σπιτιού διαφημίζουν ξυλόσομπες και τζάκια «για όλα τα βαλάντια», αντιλαμβανόμενοι τις τάσεις της αγοράς. Από την πλευρά τους, οι έμποροι ξυλείας δεν εμφανίζονται ενθουσιασμένοι όσον αφορά τις πωλήσεις, ωστόσο παραδέχονται ότι «δουλειά υπάρχει». «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αύξηση στις πωλήσεις, όμως δεν είχαμε μέχρι τώρα κρύο, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τις πωλήσεις» εξηγεί ο Αν. Μητρόπουλος, έμπορος ξυλείας. «Εχω περισσότερη δουλειά σε σχέση με πέρυσι» λέει ο Βάιος Κοντοστέργιος, επίσης ξυλέμπορος. Οι περισσότεροι καταναλωτές πάντως, λόγω της οικονομικής στενότητας, φροντίζουν για τη θέρμανση όταν πλέον πιάσουν τα κρύα για τα καλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή