Φυλακές υψίστης ασφαλείας «στα χαρτιά»

Φυλακές υψίστης ασφαλείας «στα χαρτιά»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου μετά έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού από τον Κορυδαλλό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε ότι εντός εκατό ημερών οι φυλακές Δομοκού θα μετατρέπονταν σε υψίστης ασφαλείας. Δέκα μήνες μετά, οι εξαγγελίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σχέδιο «επί χάρτου» καθώς, όπως περιγράφουν στην «Κ» σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί και αστυνομικοί, στην εγκατάσταση «δεν έχει μπει ούτε τούβλο».

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Την 8η Ιουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης («ρυθμίσεις ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα») που προέβλεπε τη δημιουργία φυλακών Γ΄ τύπου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το επίμαχο «άρθρο 1» του νόμου προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι «ενήλικοι κρατούμενοι που κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων (…) και κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι κρατούνται σε καταστήματα κράτησης Γ΄ τύπου».

Πέντε ημέρες αργότερα, την 13η Ιουλίου, κοινοποιήθηκε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της φυλακής έγγραφο το οποίο τους ενημέρωνε ότι το σωφρονιστικό κατάστημα «αναβαθμίστηκε» σε «τύπου Γ΄» και τον Αύγουστο άρχισαν οι πρώτες μεταγωγές κρατουμένων προς άλλες φυλακές της χώρας με την αιτιολογία ότι θα ξεκινούσαν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής.

Από τους περίπου 700 κρατουμένους μετακινήθηκαν οι 400, ενώ παρέμειναν στον Δομοκό ως επί το πλείστον τρόφιμοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης άνω των 20 ετών, όπως είναι για παράδειγμα οι βαρυποινίτες Αλκέτ Ριζάι, Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος.

Σύμφωνα με διαφορετική εκδοχή, οι μεταγωγές των κρατουμένων έγιναν όχι για να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες ανακατασκευής αλλά για να αποτραπεί ενδεχόμενη στάση ή εξέγερση των τροφίμων (ως αντίδραση στην αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησής τους), εξέλιξη που θα επέφερε επικοινωνιακό πλήγμα στο όλο εγχείρημα.

Σωφρονιστικός υπάλληλος της φυλακής με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία η «Κ» δήλωσε ότι «οι δύο από τις πέντε πτέρυγες είναι πλέον άδειες και προσπαθούμε μόνοι μας να τις επισκευάσουμε. Ετσι, άλλοτε εκτελούμε χρέη ηλεκτρολόγων, άλλοτε υδραυλικών κ.ο.κ. Πριν από τρεις εβδομάδες ζητήσαμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μας στείλει συνεργείο της “Θέτις Κατασκευαστική” ωστόσο μας απάντησε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο».

Παρόμοια εικόνα περιέγραψε στην «Κ» και υπάλληλος της Εξωτερικής Φρουράς. Τόνισε ότι «το μόνο που έχει αποφασιστεί είναι το κτίριο που στεγάζει τους άνδρες της εξωτερικής φρουράς να χωριστεί στα δύο προκειμένου να στεγάσει και τους αστυνομικούς – σκοπούς όταν αυτοί έρθουν».

Ο κανονισμός ασφαλείας

Στο μεταξύ, στα τέλη Οκτωβρίου συγκροτήθηκε υπό άκρα μυστικότητα επιτροπή για τη σύνταξη του κανονισμού ασφαλείας της φυλακής. Τα μέλη της, μεταξύ των οποίων εισαγγελέας, κλήθηκαν να καταθέσουν το τελικό σχέδιό τους το αργότερο σε ένα μήνα, παρότι η μόλις δεύτερη συνεδρίασή τους έγινε την Παρασκευή. Αριστα πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή καλούνται να αποφασίσουν για θέματα όπως η διαμόρφωση του χώρου επισκεπτηρίων, εάν θα επιτραπεί ή όχι στους κρατουμένους να γυμνάζονται με βαριά όργανα –δυνάμει όπλα– καθώς και εάν θα ενισχυθούν οι εσωτερικές «κιγκλίδες» με πρόσθετες σκοπιές. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι μεταξύ των υπό επεξεργασία προτάσεων συγκαταλέγεται η εγκατάσταση στους κοινόχρηστους χώρους της φυλακής κλειστού κυκλώματος καμερών και αισθητήρων κίνησης, καθώς και η ενεργοποίηση τεχνολογίας που όχι μόνο θα απενεργοποιεί κινητά τηλέφωνα και ασύρματα δίκτυα internet (wi fi) αλλά επιπροσθέτως θα τα εντοπίζει.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο ασφαλείας προβλέπει ακόμα ότι οι μετακινήσεις των κρατουμένων εντός της φυλακής (για παράδειγμα από και προς το γραφείο του διευθυντή) θα γίνονται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ προτείνεται μόνιμη παρουσία γιατρού εντός της φυλακής προκειμένου να αποφεύγονται οι τακτικές μεταγωγές κρατουμένων προς νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Διατυπώνονται ακόμα εισηγήσεις, οι έρευνες στα κελιά των κρατουμένων να γίνονται με εντολή του διευθυντή των φυλακών, δίχως τη μεσολάβηση εισαγγελέα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. που έχει την ευθύνη λειτουργίας της φυλακής, έχει ήδη συντάξει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητο». Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», προβλέπει δημιουργία πρόσθετης περίφραξης (εκτός δηλαδή της ήδη υφισταμένης) και κατασκευή πυλώνων κατά μήκος αυτής πάνω στους οποίους θα εκτελούν υπηρεσία πάνοπλοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., τα αυτοκίνητα θα προσεγγίζουν τη φυλακή κινούμενα σε ειδικό διάδρομο που θα καθορίζει την ταχύτητά τους, ενώ οι εξωτερικές σκοπιές θα είναι ενισχυμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατος ο εμβολισμός τους από όχημα.Στη διάρκεια του καλοκαιριού μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. παρέλαβε από τον Στρατό δύο μικρά τεθωρακισμένα οχήματα που φέρουν ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό (μικρό κανόνι) και τα οποία θα περιπολούν μόνιμα εξωτερικά της φυλακής. Την 30ή Οκτωβρίου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή για τη μετακίνηση (μέσω απόσπασης) αστυνομικών στη φυλακή Δομοκού. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων κατατέθηκαν το διάστημα από 1η έως 3η Νοεμβρίου. Πάντως, το Π.Δ. που προβλέπει τη συγκρότηση της νέας αστυνομικής υπηρεσίας δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή