Aθληση, ψυχοθεραπεία, επιχειρείν μέσω… Skype

Aθληση, ψυχοθεραπεία, επιχειρείν μέσω… Skype

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάμερες έχουν «στηθεί», το ζέσταμα έχει ολοκληρωθεί και η Ειρήνη με τους αλτήρες στα χέρια είναι έτοιμη να εκτελέσει την άσκηση που θα της υποδείξει η γυμνάστριά της. Τι κι αν τις χωρίζουν περισσότερα από 200 χιλιόμετρα, μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και μία εγγραφή στο Skype αρκούν ώστε το δωμάτιο του σπιτιού να μετατραπεί σε αίθουσα γυμναστηρίου.

«Κάνουμε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βαράκια, λάστιχα και μία μικρή μπάλα, δουλεύοντας πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα διαρκεί 40 λεπτά και κάνουμε μάθημα 2-3 φορές την εβδομάδα», εξηγεί στην «Κ» η Αναστασία Θυρή, personal trainer και πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τάε κβον ντο, η οποία παραδίδει από την Πάτρα, μέσω Skype, μαθήματα γυμναστικής σε μία κοπέλα στην Αθήνα.

Το ασκησιολόγιο είναι, ωστόσο, αναγκαστικά προσαρμοσμένο στη… χιλιομετρική απόσταση. «Προσπαθώ να μη βάζω δύσκολες ασκήσεις και αυτές να είναι κατανοητές. Επίσης, της εξηγώ τα σημεία στα οποία θέλω να δώσει έμφαση», προσθέτει η 26χρονη Αναστασία. Οπως επισημαίνει η ίδια, ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στις ασκήσεις. «Σίγουρα πάντως», συμπληρώνει, «είναι πολύ καλύτερο και πιο αποδοτικό από μία συνδρομή σε ένα γυμναστήριο όπου δεν σε προσέχουν.

Την ίδια ώρα, ενώ το personal training βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γιώργος Ευστρατιάδης έχει πάρει θέση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του για να συνομιλήσει με τους επτά συνεργάτες του σε Ινδία, Αμερική, Ολλανδία και Αγγλία. Από αυτούς έχει γνωρίσει από κοντά μόνο τον έναν.

«Με το skype for business μπορείς να έχεις πολλαπλές συνδέσεις κι έτσι είναι σαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο 3-4 άτομα. Μπορείς αν θέλεις να μιλήσεις και με κάποιον πιο πριβέ, είναι όπως και στην πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να σπαταλάς χρόνο για να πηγαίνεις από γραφείο σε γραφείο και από πόλη σε πόλη. Είναι ένα εργαλείο που σου λύνει τα χέρια», δηλώνει ο 34χρονος Γιώργος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «CopyrightsWorld», που βοηθάει δημιουργούς να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα. «Η επιλογή των συνεργατών έκρυβε παγίδες», σημειώνει.

«Εχει τύχει να επιλέξω άτομα που ήταν αφερέγγυα και ανέλαβαν πρότζεκτ τα οποία δεν διεκπεραίωσαν ποτέ, αλλά πλέον έχω αναπτύξει μία στρατηγική που με καλύπτει 100%. Το καλύτερο στην εύρεση συνεργατών είναι μία πρόταση από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Το δεύτερο είναι να αναθέσεις ένα αρκετά χρονοβόρο πρότζεκτ σε πολλά άτομα και να το ζητήσεις σε πιεστικά χρονικά πλαίσια. Εκεί επενδύεις κάποια χρήματα, αλλά βλέπεις και την ανταπόκριση του καθενός. Παράλληλα υπάρχουν και ιστοσελίδες με κριτικές».

Η χρήση του Skype έχει εδραιωθεί και στην ψυχοθεραπεία τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Η Αγγελική Παναγιωτοπούλου είναι ψυχολόγος και πραγματοποιεί περίπου το 1/10 των συνεδριών ετησίως κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου μέσου.

«Για εμένα προσωπικά το Skype γίνεται μία αναγκαία λύση όταν πρόκειται για θέματα γεωγραφικής απόστασης, θέματα κινητικότητας ή όταν μένει κάποιος σε μία μικρή κοινωνία, όπου η επίσκεψη σε κάποιον ψυχοθεραπευτή μπορεί να συνοδεύεται από το στίγμα της ψυχικής νόσου», εξηγεί η ίδια.

Για την Αγγελική, πάντως, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία: «Σίγουρα είναι μία αποτελεσματική μορφή θεραπείας αν το μέτρο σύγκρισης είναι η μη θεραπεία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα το θεωρούσα ισοδύναμο με τη θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο, όπου υπάρχει μία συνεχής αλληλεπίδραση και μεταβίβαση λεκτικών και εξωλεκτικών μηνυμάτων και συναισθημάτων».

Για την 32χρονη Τζένιφερ Χίντον από το Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ, που ζει στην Αθήνα, το Skype είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά της. Ως μία εκ των διευθυντών της ΜΚΟ «Post Growth Institute», με έδρα τις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να ξοδεύει χρήματα σε αεροπορικά εισιτήρια. Ανοίγοντας την κάμερα του υπολογιστή της «μεταφέρεται» αυτομάτως στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης. «Κάθε δύο εβδομάδες κάνουμε συνεδριάσεις μέσω Skype με συναδέλφους από τη Σουηδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια γράφω και ένα βιβλίο με έναν από αυτούς χωρίς να τον έχω συναντήσει ποτέ», δηλώνει.

Για την Τζένιφερ, το Skype αποδεικνύεται χρήσιμο και στον τομέα της διδασκαλίας. «Παραδίδω μαθήματα αγγλικών σε δύο παιδιά που ζουν εκτός Αθηνών. Το ενοχλητικό είναι όταν για κάποιους λόγους κόβεται η σύνδεση και πρέπει να περιμένεις. Ωστόσο, αυτού του είδους η διδασκαλία έχει κι ένα πλεονέκτημα, το ότι μπορώ να κρατάω σημειώσεις ενώ οι μαθητές μιλούν, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους».

Δύο δισ. λεπτά ομιλίας την ημέρα

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Θεόδωρος Κολώνας, σύμβουλος περιβάλλοντος σε εταιρεία του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «όταν μια επιχείρηση επεκτείνεται, είναι αναπόφευκτο να αυξάνονται και τα έξοδα μετακίνησης. Οι τηλεδιασκέψεις μπορούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τα έξοδα μιας εταιρείας. Παράλληλα, οι υπάλληλοι γίνονται πιο παραγωγικοί, καθώς δεν χάνουν χρόνο σε μετακινήσεις».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT που κάνοντας χρήση της τεχνολογίας αυτού του είδους μείωσε σε ένα χρόνο κατά 53.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονομώντας παράλληλα 180 εκατομμύρια λίρες.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται ο Θεόδωρος Κολώνας χρησιμοποιεί το Skype και στη συνεργασία της με προμηθευτές.

«Μπορεί να γίνουν τηλεδιασκέψεις και να αποφασιστεί με αυτόν τον τρόπο η στρατηγική που θα ακολουθήσει μια εταιρεία του κλάδου στο ενεργειακό επίπεδο. Αλλη εφαρμογή είναι όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο λογισμικό εκτίμησης αιολικού δυναμικού. Εμένα προσωπικά μου έχει τύχει σε σχετική έρευνα αγοράς να μου γίνει παρουσίαση με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει. 

Το Skype διαθέτει παγκοσμίως 300 εκατομμύρια συνδεδεμένους χρήστες μηνιαίως, οι οποίοι «καταναλώνουν» δύο δισεκατομμύρια λεπτά ομιλίας την ημέρα. Στην Ελλάδα, οι μοναδικοί χρήστες ανέρχονται τον μήνα σε 2.300.000, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. συνδέεται μέσω υπολογιστή και οι υπόλοιποι από κινητά. Τα «ηνία» κρατούν οι άντρες με ποσοστό 57%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς χρήστες παγκοσμίως είναι ηλικίας 15 έως 34 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή