Τροπολογία για εξαίρεση αυθαιρέτων

Τροπολογία για εξαίρεση αυθαιρέτων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία για την εξαίρεση από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων για τα οποία έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Η ρύθμιση δεν αφορά όσα αυθαίρετα έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης, αλλά μόνο όσα βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τα όσα υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ πριν από ένα μήνα, υπερασπιζόμενο τη συνταγματικότητα του ν.4178/13.

Η ρύθμιση συμπεριελήφθη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διαφόρων Οδηγιών. Οπως αναφέρει, «δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν.4178/13 κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου», ενώ η διάταξη εφαρμόζεται και «στις περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απαγόρευση δήλωσης στον ν.4178/13 αυθαιρέτων με τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης (ή εκκρεμείς δίκες) αφορά μόνο τα αυθαίρετα, που την ημερομηνία ψήφισης της τροπολογίας δεν θα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία (λ.χ. πληρώνοντας παράβολο). Σήμερα η υπαγωγή απαγορεύεται μόνο αν το κτίριο ήταν ημιτελές πριν από τις 28.7.2011, ημερομηνία-σταθμό για την ένταξη ενός αυθαιρέτου στον νόμο. Η ρύθμιση δεν αφορά αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (10.10.14), το ΥΠΕΚΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει τη συγκεκριμένη τροπολογία πριν από ένα μήνα, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την εκδίκαση των προσφυγών ενάντια στον ν.4178/13. Επρόκειτο για έναν ελιγμό, καθώς το υπουργείο δεχόταν τα «πυρά» των προσφευγόντων ότι παραβιάζει την αρχή διάκρισης των εξουσιών και αγνοεί το δεδικασμένο των αποφάσεων. Ωστόσο η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί στο Δικαστήριο ήταν ότι το ΥΠΕΚΑ σκόπευε να εξαιρέσει από τη ρύθμιση όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Ενδεχομένως στην απόφαση του υπουργείου «μέτρησε» το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν (για να ανακληθούν) οι συγκεκριμένες δηλώσεις, ανάμεσα στις περίπου 750.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στον ν.4014/11 και στον 4178/13. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ένα έτος ισχύος του, ο ν. 4178/13 έχει ήδη τροποποιηθεί άλλες πέντε φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή