Οι καταλήψεις σχολείων οδεύουν στο τέλος τους

Οι καταλήψεις σχολείων οδεύουν στο τέλος τους

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστη δυναμική, όπως αποδεικνύεται, είχαν τελικά οι φετινές μαθητικές καταλήψεις. Χθες, που τα σχολεία επαναλειτούργησαν μετά το Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των υπό κατάληψη Γυμνασίων και Λυκείων είχε μειωθεί στα 104 σε όλη τη χώρα. Η φετινή έναρξη των καταλήψεων έγινε την περασμένη Δευτέρα με 588 σχολεία, αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι καταλήψεις θα ολοκληρωθούν την τρέχουσα εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος έβαλε φρένο στις συνταξιοδοτήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τις συνολικά 345 αιτήσεις για συνταξιοδότηση (137 από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και 208 της δευτεροβάθμιας) που υποβλήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014, έγιναν δεκτές μόνο 52 (18 για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και 34 δευτεροβάθμιας) που αφορούν αποκλειστικά εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας. Αντίθετα, δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις που βασίστηκαν σε άλλους όλους (π.χ. η συμπλήρωση των συντάξιμων ετών), καθώς η συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα δημιουργήσει νέα λειτουργικά κενά. Ετσι, οι 293 εκπαιδευτικοί θα αποχωρήσουν στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα, για το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε ότι λείπουν συνολικά 1.500 εκπαιδευτικοί, που συνεπάγεται ότι κάθε εβδομάδα χάνονται περισσότερες από 30.000 διδακτικές ώρες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί και επιτέθηκε στους επικριτές της πρότασής του περί εθελοντικής εργασίας, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως οι προσλήψεις εκπαιδευτικών με πεντάμηνες συμβάσεις μέσω δήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή