Ελλάδα και Γερμανία με τους νέους για την επόμενη ημέρα

Ελλάδα και Γερμανία με τους νέους για την επόμενη ημέρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα ήταν η εβδομάδα που περάσαμε στη Γερμανία, προσκεκλημένοι του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας που διεξήχθη στο Μπαντ Χόνεφ, αλλά και τις γενικότερες συζητήσεις που διεξάγονται και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας. Η Δήλωση Προθέσεως για την ίδρυση του τελευταίου έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας και το αντίστοιχο της Γερμανίας και προβλέπει μια διεθνή οργάνωση που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δύο κυβερνήσεις με ισότιμα γραφεία εκπροσώπησης στις δύο χώρες. Ως καθήκοντα το Ιδρυμα θα έχει την προώθηση σχολικών και εξωσχολικών ανταλλαγών νέων, τις ανταλλαγές εθελοντών αλλά και επαγγελματικές ανταλλαγές για πρακτική άσκηση. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις επισκέψεις τόπων μνήμης όπως τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας τα οποία γνώρισαν τον όλεθρο κατά τη ναζιστική κατοχή.

«Οι Γερμανοί -και ειδικά οι νέοιδεν γνωρίζουν πολλά απ’ όσα έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Σίγουρα υπάρχουν πολλά να μάθουμε ακόμα ο ένας για τον άλλον με το να εντρυφήσουμε στις εμπειρίες του άλλου λαού και να έρθουμε σε συνομιλία με τον τρόπο ζωής του» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Γερμανού Ομοσπονδιακού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, στην τελετή λήξης του Φόρουμ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Τόμας Τόμερ του υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε την επομένη. Προέβαλε, μάλιστα, το στοιχείο της αλληλεγγύης ως επιπλέον παράγοντα για την πρωτοβουλία αυτή, διστάζοντας πάντως να παραδεχθεί πως τα στερεότυπα που δημιούργησε η κρίση -στην ουσία αρνήθηκε ακόμα και ότι υπάρχουν τέτοια- είναι επίσης στο «στόχαστρο» του οργανισμού.

Εκτός, πάντως, από τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις όποιες επαγγελματικές προοπτικές (ούτως ή άλλως περιορισμένες), σημαντικό είναι το πολιτιστικό περιεχόμενο του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, ιδρύματα και οργανισμοί από τις δύο χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν (και έτσι να ενισχύσουν) τη δράση τους μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το Ινστιτούτο Ερευνας και Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς «Αννα Ραδηνή», η πρόεδρος του οποίου, κ. Σουλτάνα Ζορπίδου, μας είπε τις σκέψεις της για το θέμα: «Ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε την -εν πολλοίς ξεχασμένη- περιφέρεια είναι να φέρουμε κόσμο να τη γνωρίσει, αυτό όμως πρέπει να γίνει με λογική ισότιμη και όχι υιοθετώντας την ταυτότητα του θύματος. Χρειαζόμαστε νέους επιστήμονες οι οποίοι θα ασχοληθούν με το θέμα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι σημαντικότατη για την ίδια την ταυτότητά μας. Από την άλλη είναι και το πιο πρακτικό πεδίο. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να επωφεληθούμε από την παρουσία Γερμανών που γνωρίζουν τις τεχνικές της πέτρας και του ξύλου στα παραδοσιακά κτίσματα, μια τεχνογνωσία που είχαμε, όμως τείνει πλέον να εξαφανιστεί».

Φυσικά, όπως μας επισήμανε και η κ. Ζορπίδου, σκοπός δεν είναι η ευκαιριακή εκμετάλλευση των όποιων διαθέσιμων πόρων. Αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί σε όλη τη διάσταση του διεθνούς προγράμματος είναι η μακροχρόνια ωφέλεια και η ουσιαστική πολιτισμική επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών. Εκτιμάται πως η οργάνωση του Ιδρύματος θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, ώστε να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του από την αρχή του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή