Ευθ. Λέκκας: «Δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα φαινόμενο σεισμικού “ντόμινο”»

Ευθ. Λέκκας: «Δεν υπάρχει σε εξέλιξη κανένα φαινόμενο σεισμικού “ντόμινο”»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα σε τέσσερις περιοχές της χώρας, την Κεφαλονιά, το Αίγιο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο "ντόμινο", δεν έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη διέγερση. Κάθε μια από τις περιοχές, όπου παρατηρήθηκε αυτή η σεισμική διέγερση, είναι μια περιοχή ξεχωριστή, με διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο και χωρίς σεισμοτεκτονική σύνδεση μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι περιοχές ανεξάρτητες και δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών. Άλλωστε, οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άλλες περιοχές, πόσω μάλλον όταν αυτές οι περιοχές βρίσκονται μακριά μεταξύ τους. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, απλώς και μόνο χρονικά συμπίπτουν αυτές οι διεγέρσεις» τονίζει ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας.

Στην ερώτηση αν προκαλεί ανησυχία ο σεισμός στην Κεφαλονιά καθώς το επίκεντρο εντοπίζεται σε μια περιοχή που συμπίπτει με το νότιο τμήμα του ρήγματος, που έδωσε τους μεγάλους σεισμούς στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, ο κ. Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Δεν υπάρχει ανησυχία. Αντίθετα, ήταν ένα τμήμα της μεγάλης ζώνης του ρήγματος, που δεν είχε σπάσει. Η ζώνη αυτή έσπασε τώρα στο νότιο κομμάτι, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχε σπάσει στο κεντρικό και βόρειο. Το νότιο κομμάτι έχει, όμως, μικρότερα ρήγματα από ότι το βόρειο και το κεντρικό κομμάτι της ζώνης. Συνεπώς δεν αναμένονται μεγάλοι σεισμοί, όπως αυτοί του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, και δεύτερον είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μακρυά από κατοικημένες περιοχές. Ακόμη κι αν θεωρητικά θα είχαμε σεισμούς της τάξεως των 5, 5,2 και 5,5 Ρίχτερ δεν θα επηρεαστούν οι οικισμοί στην Κεφαλονιά».

Ο κ. Λέκκας απορρίπτει τέλος το ενδεχόμενο ενός φαινομένου «ντόμινο».

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο φαινόμενο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή