Οριο στον αριθμό μετεγγραφών από το Καποδιστριακό

Οριο στον αριθμό μετεγγραφών από το Καποδιστριακό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στις ελεύθερες μετεγγραφές εξετάζει να βάλει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών φέτος σε τμήματα του ιδρύματος λόγω μετεγγραφών θα αυξηθεί έως και 117%. Η απόφαση του ΕΚΠΑ ενδέχεται να υιοθετηθεί και από άλλα κεντρικά ΑΕΙ, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Παιδείας. «Αδυνατούμε να λειτουργήσουμε», ανέφερε χθες στην «Κ» η Ευγενία Φλογαΐτη, πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, «να προσφέρουμε στους φοιτητές που θα έλθουν στο τμήμα μας ποιοτικό επίπεδο σπουδών».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, το ίδρυμα μπορεί να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή έως και 50% σε σύγκριση με τον αρχικό αριθμό των εισακτέων του. Συνολικά, το Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει δεχθεί περί τις 2.500 αιτήσεις για μετεγγραφή, και οι οποίες θα εξετασθούν για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις για μετεγγραφή λόγω κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. πολύτεκνοι) έφθασαν τις 1.842 και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφόμενοι με οικονομικά κριτήρια.

Βέβαια, η οξύτητα του προβλήματος διαφέρει από τμήμα σε τμήμα. Ετσι, το πλέον επιβαρυμένο τμήμα είναι το Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στο οποίο αρχικά ενεγράφησαν 180 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές (αύξηση 117%).

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι και σε άλλα τμήματα το ποσοστό αύξησης είναι πάνω από το όριο του 50% του αρχικού αριθμού εισακτέων. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 108%, στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό κατά 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο Τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60%, στο ΜΜΕ 40%. Στον αντίποδα, η Γερμανική Φιλολογία θα υποδεχθεί μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων, δηλαδή αύξηση 1,6%.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει συνεδρίαση στο ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον κ. Φορτσάκη και τη συμμετοχή των προέδρων των τμημάτων και των κοσμητόρων των σχολών, ώστε να εξετασθούν τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές. Αίτημα του ιδρύματος είναι να ενισχυθεί με κονδύλια, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπό τις συνθήκες της δημοσιονομικής οξύτητας είναι δύσκολη η ικανοποίηση του αιτήματος και άρα δεν αποκλείεται το ΕΚΠΑ να αποφασίσει να κάνει προς το παρόν δεκτό έως και το 50% των αιτήσεων. «Μπορούμε να λειτουργήσουμε κάνοντας μεγάλη έκπτωση στην ποιότητα των σπουδών. Αυτό θέλουμε;», τόνισε στην «Κ» η κ. Φλογαΐτη, εστιάζοντας και στη συρρίκνωση του αριθμού των διδασκόντων στο τμήμα, μόλις 22. Και συμπληρώνει: «Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να κάνει μικροπολιτική πάνω στις πλάτες των πανεπιστημίων. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να κάνουμε το καθήκον μας ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή