ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο σκάνδαλο με ορθοπεδικά

neo-skandalo-me-orthopedika-2053800

Tελειωμό δεν έχουν τα σκάνδαλα στα δημόσια νοσοκομεία καθώς μία ακόμα υπόθεση με εκτεταμένο δίκτυο παράνομων πληρωμών σε γιατρούς αποκαλύφθηκε από τις δικαστικές αρχές -και πάλι- στον χώρο των ορθοπεδικών ειδών.

Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έφθασαν στην αποκάλυψη της νέας πτυχής των παράνομων πληρωμών στα δημόσια νοσοκομεία, διερευνώντας το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρείας DePuy, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανακριτικής διαδικασίας. Κατά την έρευνά τους για την DePuy, έπεσαν πάνω σε άλλη εταιρεία που είχε στήσει δίκτυο σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, πληρώνοντας γιατρούς και υπευθύνους για να προωθηθεί τα είδη της.

Ηδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά δύο στελεχών της εταιρείας, ενώ ερευνάται ο ρόλος μεγάλου αριθμού γιατρών από δημόσια νοσοκομεία, που φέρονται ως αποδέκτες σημαντικών ποσών.

Η προκαταρκτική έρευνα, που έφερε στο φως το νέο σκάνδαλο, έγινε από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη, ο οποίος και άσκησε την ποινική δίωξη για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα με τη δικογραφία που ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, τον κ. Νικόλαο Τσιρώνη, οι υπεύθυνοι της εν λόγω εταιρείας φέρονται να είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο στα δημόσια νοσοκομεία και πλήρωναν αδρά γιατρούς για να προωθούν συγκεκριμένα υλικά.

Οι μίζες, το ποσό των οποίων ακόμα δεν έχει πλήρως προσδιοριστεί, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανακριτική διαδικασία που θα είναι επίπονη, θα οδηγηθεί σε ανοίγματα λογαριασμών για να καταδειχθεί το εύρος των παράνομων πληρωμών και της διαφθοράς.

Σημειωτέον ότι τα υλικά που προωθούνταν μέσω του δικτύου παράνομων πληρωμών κόστιζαν στο ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα, λόγω της καταβολής των παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη υπόθεση διαχωρίστηκε από το μεγάλο σκάνδαλο της εταιρείας DePuy, καθώς οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτόνομα. Η υπόθεση της εταιρείας DePuy αφορούσε υπερκοστολογήσεις ιατρικών ειδών και «δώρα» σε γιατρούς το διάστημα μεταξύ 2000 – 2006 και η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Λίστες που βρέθηκαν κατά την έρευνα για την DePuy οδήγησαν σε νέα υπόθεση.