Ελλείψεις σε 100 σκευάσματα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμες ελλείψεις σε περισσότερα από 100 φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και τροφοδοσία της αγοράς με το «σταγονόμετρο» σε τουλάχιστον 70 φάρμακα, μεταξύ των οποίων και ευρείας κυκλοφορίας, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων έχει φτάσει «στα όρια κόκκινου συναγερμού», ενώ εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου. Οι ελλείψεις για την περίοδο αυτή αφορούν κυρίως αντιυπερτασικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ελλείψεις οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Λιντζέρη από τον οποίο ζητεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρώτη επιστολή ανέφερε ότι οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά συνεχίζονται, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ διευκρινιζόταν ότι «το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς σημαίνει κατ’ ουσίαν έλλειψη». Χθες, ο ΠΦΣ επανήλθε με νέα επιστολή στην οποία επισυνάπτει και δύο λίστες με φάρμακα που λείπουν. Στη μία λίστα αναγράφονται μόνιμες ελλείψεις που ανέφεραν στις 11/11/2014 φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα και στην άλλη φάρμακα που προμηθεύουν με το σταγονόμετρο οι εταιρείες (ενδεικτικό παράδειγμα, γνωστή στατίνη για την οποία το πρώτο 9μηνο παραγγέλθηκαν 350.000 τεμάχια και παραλήφθηκαν 76.070). Η δεύτερη επιστολή ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του κ. Λιντζέρη σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία εκτάκτου ή συστηματικού χαρακτήρα έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας.

Ανοιχτός σε διάλογο

Εν τω μεταξύ, ανοιχτός σε μία συζήτηση «για νέες ισορροπίες και παρεμβάσεις» όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, αρκεί να αναγνωρίζεται στον διάλογο η ανάγκη διατήρησης εντός στόχων προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός παρευρέθη χθες σε εκδήλωση στο Ζάππειο, με την αφορμή της άφιξης στην Κίνα της πρώτης παρτίδας ενέσιμου αντιβιοτικού φαρμάκου της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ το οποίο παρασκευάζεται στην Ελλάδα σε εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ, στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη πριν από 16 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή